Da acest blog conține lecții despre Milenara Medicină Chineză. Eu practic această Medicină Chineză încă din anul 1983. Scopul acestei Medicine Chineze este de a elimina Energia Perversă care Gâtuie-te și blochează meridianele(nadisurile) corpului subtil. Fără această medicină Eu nu aș fi putut elimina Prana Reziduală blocată în Ajna Chakra.
miercuri, 1 iulie 2015
Vasile Ivașca. Medicina Tradițională Chineză. Presopunctura pentru yoghinii din „Yoga Noastră.” „Yanghizarea” în alimentație. A patra lecție. Partea a doua.
Mare Zeu Vasile, Vasile în posturile Lotus și Bhadrasana. Execuția diferitor asane. Chakrele corpul subtil, mantrele lor și elementele subtile.
Mare Zeu Vasile, Vasile. Și diferite reprezentări ale lui Yin și Yang în natură.
E
adevărat că nu vă place aceste lecții de Medicină Tradițională
Chineză, dar nu am ce face Eu
o practic din 1983.
L-am abandonat pe Marele yoghin Indian Dattatreya
întrucât
domnia s-a spune că creația
e numai beatitudine.
Iar
Eu am experimentat numai suferință,
presiuniinsuportabile,
dureri
groaznice,
chinuială
prelungită etc.
Știu
că vă este greu să rețineți
atâtea
lecții într-un timp așa de scurt,
dar eu sunt obligat
să vă scriu cât mai
repede
și cât mai
explicit.
Iar dumneavoastrăîncet,
veți însuși aceste lecții,
și vețiînainta
cu
succes
în tainele Yogi.În
lecția de data trecută am spus despre cele 7 blocaje ale lui
Bagavan
Vishnu,
că ele sunt aprobate de
Tati Shiva.
Bagavan
Vishnu
introduce aceste
7 blocaje,
cu scopul ca ființele
religioase
să nu poată avansa la nivele superioare
ale creației.
În
acest caz Creștini,
Evrei,
Musulmani,
Budiști
și
alți sunt puternic
blocați
în creație
și Paradisurile
lor.În
acest caz Bagavan
Vishnu
face o examinare
clară
a celor cu o puternicăcunoaștere
practică
și cei care sunt numai
credincioși.
Vom
continua cu legendara,
Medicina
Tradițională Chineză,dar
vomcăuta
să analizăm ceînseamnă„Yanghizarea”în
alimentația dumneavoastră,
adică:
cereale, legume,fructe
și
alte
produse de origine animală. A mai rămas o noțiune
de lămurit
în
cadrul
alegeri,
preparări
și fabricărialimentelor
și
anume
cumfacem
„echilibrul”
între Yin și Yang.
Medicina
Chineză. Acest echilibru între Yin
și Yangnu se obțineprintr-o eticăsentimentală
sau filozofică ci este rezultatuluneicăutări și a unei experimentări
continui. Totuși eu vă zic să începețiprima dată să vă însușiți prin
gust, miros,pipăit și
privire ce înseamnă Yin și Yang și
după aceia să le echilibrați. Să
zicem că amfăcut o mâncare cu un puternic
echilibru între Yin și Yang(deci
un echilibru static) în acest caz am obținut o compozițieideală(mâncare). Dacă atunci consumăm
mâncarea vom avea acest echilibru(dar acest
echilibru este într-o perpetuămișcare). Dacă punem mâncarea la frigider
ea se yanghizează și când o mâncăm a doua
zitrebuie s-o încălzim, dar
echilibru Yin – Yang este modificat, eu vă zic să
încercați să faceți din nou echilibrarea.
Mai putem avea un control de echilibrare
și prin scaune și urine. Astfel urinele prea
frecvente ne arată că avem un exces de Yin,
adică țesuturile sunt prea dilatate și au un
tonus slab. Excesul delichide se
datorează mai multor factori: a). Pentru a curăța
rinichii; b). Lucrăm într-un mediu prea cald
și pentru echilibru consumăm multe lichide;
c). Mâncăm anumite mâncăruri care ne cere să
bem apă. Tot acest exces de lichide
în corp pe termen lung duce la dilatarea
țesuturilor și apoi a întregului corp. Un
om sănătos are în medie, 3 – 4 urinări
pe zi( la femei sunt mai puține, întrucât ele sun de
constituție Yin și beau în general mai puține lichide). Prin
controlul urinărilor pe zi ne putem da seama
dacă suntem sau nu bolnavi. Urina trebuie
să fie de un galben frumos,auriu fără
depuneri. Prea închisă la culoare,
indică un exces de Yang, totuși dacă este
roșu spre maronie acolo este un cancer. Am
fost la spital când unchiul Moldovan Ion a
fost bolnav și doctorița i-a luat
urină și avea culoarea roșu spre maronie,
iar doctorița a spus că are cancer și
a murit în două săptămâni. Tot
aceiași probă am văzut-o și la fretele meu
Gheorghe(și el a murit într-o săptămână).
Ei nu au făcut yoga, a fost pentru
mine ultima dată când am mers la spital și
am asistat la moartea cuiva. Aceste ființe
umane suntputernic ignorante și nu
fac nici odată Pranayama, vă rog să nu văpierdeți timpul cu ele, vă duc numai în
mocirla creației. Scaunele care au o
regularitate normală vă arată că sunteți
un om sănătos. În acest caz scaunele sunt bine
formate, de un miros agreabil( așa se spune
că au mirosul gazului metan), plutesc pe apă,
au o culoare de chihlimbar și ies cu o mică
forțare, doar în câteva secunde.
Medicina
Ayurveda.
Să vă povestesc o întâmplare
de a mea din anul 1985, în acea
perioadă făceam parte din echipa de șah a
Fabrici de Mobilă din Arad. Aveam de 2 ori pe săptămână
antrenament și în acest fel trebuia să mă
duc la Wc-ul săli , după ce m-am ușurat, am tras
apa și am plecat, nu am observat nimic. Dar
după un an am observat că scaunul meu nu merge la fund
și am tras apa și nici atunci nu a mers la
fund, am stat până s-a umplut bazinul și
iarăși am tras apa, nici de
data aceasta nu am reușit să elimin tot scaunul, totuși
ceva mai plutea la suprafață șiam
plecat. În urma mea a intrat un domn mai în
vrâstă, care când a venit în sală
a strigat în „gura mare”, care a
fost la Wc și nu atras apa „este
o chestie de bun simț”. Eu nu am zis
nimic că eu trasasem apa de două ori.
Acasă ca să scap de scaun aveam o
găleată cu apă pe care a turnam
în Wc. Deci plutitul pe suprafață a
scaunului(scaunul este de principiul Vata) vă arată
că sunteți foarte sănătos. Dacă scaunul
coboară în apă(scaunul este de principiul Kapha), vă
arată că aveți o dereglare în corp. Acum când
sunt yoghin avansat, scaunul îl fac o
dată pe zi, o dată la două zile,
sau o dată la trei zile și atunci într-o
cantitate medie și va pluti puternic pe apă,
numai cu 2-3 rezervoare de apă îl puteți elimina.
Un exces de Yang aduce după sine
scaune închise la culoare, tari, în
biluțe, grele (scufundându-se în apă),
în acest caz veți simți că aveți un corp
greu(mai ales când fugiți). Un exces de
Yin dă scaune moi, mirositoare,
diverscolorate, care vă indică
faptul, că aveți numeroase dereglări.
Tote aceste observații asupra urinei și scaunelor trebuie
să se facă în decurs de o săptămână sau
în timp mai îndelungat.
Medicina
Chineză.Este necesar să yanghizăm propriul corp
în mod progresiv. Totuși în viața de toate
zilele există o dorință activă la om
pentru alimente de tip Yang, iar la polul opus
se manifestă o aversiunesistematică
față de tot ce este Yin. Să vă arat un
exemplu din viața mea, așa după cum v-am spus
m-am născut în satul Josani și acolo aveam
grădini mari și ca îngrășământ foloseam gunoiul de
grajd bine fermentat. În grădină aveam multe
legume naturale mari și frumoase,
vă voi da un exemplu „roșia”(are culoare
roșie, dar este Yin, conține multă apă), când voiam să
mănânc(la noi se mâncau cu slănină) roșii,
mergeam în grădină să îmi aleg roșiile,
alegeam după formă, mărime,
miros și starea decoacere,
iar după ce mâncam îmi formam și gustulcare trebuie să îl aibă o roșie care
e puțin yanghizată. În perioadacomunistă
am cumpărat roșii de la cetățeni
particulari, cele de la gostaturi nu le
puteam mânca. Iar acum roșiile care
sunt în Mol-uri nu le pot mânca și
le-am aruncat, iar roșiile care le
cumperi de la piață trebuie să fii atent,
uni proprietari folosesc chimicale.
Totuși în viața de zi cu zi nu
putem trăi fără un minimum de Yin(apă
minim 2 litri pe zi). Este greșit să credem că
vom echilibra un surplus de Yin mâncând imediat
un Yang compensatoriu. În acest sens când vedem
că avem un corp dilatat(exces de Yin) de apă
vom face un tratament de durată cu alimente
yanghizate, care trebuie să fie progresiv,
regulat și foarte lent aplicat. În
acest fel este preferat un echilibru între
Yin mic și Yang mic, față de Yin
mare și Yang mare. De aceia vorba
bucătarului „delicatețea în bucătărie”
aduce suplețe în viață, în timp ce extremele provoacăsuișuri și coborâșuri, chiar
dacă ele sunt luate împreună și perfect echilibrate”.
Mare Zeu Vasile, Vasile executând Pranayama.
SPIRALA YANG.
Să
tragem o concluzie care sunt criteriile unui bun echilibru între YIN
și YANG(vezi tabelul).
Nr.
CRITERII
ALE UNUI BUN ECHILIBRU ÎNTRE YIN ȘI YANG.
1
Menținerea
controlului perfect a scaunelor și urinei zilnice.
2
Dacă
nu faceți bășici pe piele și nici insolație.
3
Dacă
țânțarii nu vă mai deranjează.
4
Dacă
nu aveți crampe și nici dureri de șale.
5
Dacă
nu transpirați pur și simplu pentru că e cald.
6
Dacă
nu aveți migrene, nici chiar o singură zi pe an.
7
Dacă
nopțile dumneavoastră sunt calme și trezirea voastră este
ușoară.
8
Concluzie:
atunci înseamnă că echilibru dumneavoastră alimentar este
corect, totuși acest echilibru nu se poate obține numai după 2
până la 3 ani de muncă. Eu vă recomand să nu vă
descurajați(munca în timp vă va duce la cunoaștere).
Și
acum să ne lămurim mai bine ce înseamnă acest mare cuvânt care
sete „Yanghizarea.”
Medicina
Chineză.„Yanghizarea”:
Acest cuvânt pare simplu, dar greu de
realizat (pentru uni greu de înțeles), totuși termenul
desemnează un ansamblu de efecte, precum
gătirea(focul),uscarea, acțiunea sări,presarea sau acțiuneatimpului etc., toate
aceste efecte influențează factori YANG. Totuși
yanghizarea are un aspect ascuns și
greu de înțelesde omul simplu
(neinițiat în echilibru Yin și Yang). Să luăm
un exemplu, eu mă duc de multe ori să cumpăr pâine de la
brutărie și îi zic doamnei să îmi dea pâinea
arsă, ea îmi punedouă pe masă să aleg.
Și eu aleg, care este arsă și pătrunsă în
adâncime de foc, iar doamna îmi spune„sănătoși suntcei care mănâncă
pâine arsă”. Să nu vă păcăliți să
luați pâine arsă, dar care a stat mai mult în
magazin e umezită și e pătrunsă de Yin.
Scopul yanghizări este de-a avea un corp armonios
și o gândire limpede. Nu trebuie să tragem o
concluzie greșită că Yin și Yang ar fi o
unitate dialectică, ci Yin și Yang sunt
două aspecte ale aceleiași energii. Dacă analizăm
puțin această calitate Yin -Yang a alimentelor vom
vedea că aceasta este un factor deosebit, față de
vitalitatea sau de virtuțilenutritive. Astfel
un aliment gătit poate părea„mort”
deși în realitate el conține foc,sare,
presiune și timp. Toate aceste valori
intrinseci ale alimentelor,Yin și
Yang sunt precum vitaminele și proteinele.
Alimentele nu se pot debarasa de ele,
Yin-ul șiYang-ul aparțin
alimentelor. Mișcarea vieți este o spirală
centripetă, în acest mod noi încercăm să
reproducem această mișcare spirală
ca să asimilăm mult Yang(vezi tabloul cu figura
21. SPIRALA YANG). Se știe căSoarele se găsește
pe un braț spiral în Galaxia noastră„Calea Lactee”. Toată acestă poziție
îi dă Soarelui o anumită forță YANG,
care este transmisă planetelor și ființelor
din sistemul său planetar. Să luăm
un exemplu să zicem că avem un sistemplanetar care este situat aproape de
centrul spiralei, acolo forța Yang va
fi enorm de mare, iar ființele
care vor locui în acele locuri, vor trebui să aibă
în compoziția corpului puțină apă(Yin).
Dacă analizăm evoluția omeniri pe pământ, vom
vedea că inteligența omului a
evoluat numai atunci când omul a consumat
mâncare fiartă(Yang) și în acest mod focul
(Yang) diferențiază omul față de animal.
Medicina
Chineză.
Voi
da câteva recomandări:a).Yanghizați legumele și chiar fructele și
evitațialimentele Yin. b). Tot ce este încărcat
de forța centripetă, concură la creșterea
polarității noastre Yang și în acest fel noi ne facem
un corp subtil(Yang) care ne va permite să avem
întrupări cât mai aproape de centrul spiralei.
c). Invers Yin-ul în exces distruge, lichefiază
(micșorează) capacitățile noastre și produce
dilatarea(împrăștierea) corpului. d). Yanghizarea mai
înseamnă a face ca alimentele să fie penetrate de foc
prin intermediul călduri,sării,presiuni și
timpului. e). Yanghizarea mai reprezintă, deplasarea
înspirală creatoare, spre centrulei,
în acest sens forța Yang(centripetă) restrânge
țesuturile organice și le tonifică. Cea ce duce
și la o mai mare armonie în funcționareadiferitelor organe. f). După aceia elementele
Yin ale alimentației, vin să dinamizeze acest
„miez” de energie, permițând
apoi exteriorizareacalităților noastre și
comunicarea cu lumea exterioară. g). O alimentație
ne-yanghizată va duce repede la dispersia forțelor
până la epuizare lor. h). A yanghiza o
legumă, înseamnă a o încălzi încetișor până
ce ea devineaparent transparentă,sticloasă (crocantă), iar culoare să se deplasează
spre nuanțe mai calde. i). Este bine să yanghizezi
cu ajutorul unei mici cantități de ulei
vegetal, a cărui calitate Yin permite Yang-ului din foc să
penetreze leguma. Dacă punem apă ea nu face decât
să producă fierberea legumei. Totuși după ce am
terminat yanghizarea vom pune puțină apă, pentru
a diminua puțin din Yang. j). O cantitate mică de
alimente Yin trebuie să însoțească mereu alimentele
Yang, pentru a facilita asimilarea lor. k). La fel o
cantitate mică de alimente Yang va însoți alimentele
Yin, pentru a evita dispersia energiei lor. l). Totuși
trebuie să fim foarte atenți când facem yanghizarea,
ea este o acțiunedelicată, cu multă blândețe
și fără violență. O yanghizarea preaputernică,
exceptând cazurile particulare, sfârșește prin
producerea de îndărătnicie și duritate a
gândirii, producând un efect contrar a cea ce
urmărim. m). Nu este admis să avem o părere
preconcepută în cadrul dualități Yin-Yang„
că tot ce este YANG este bun”, iar „tot
ce este YINeste rău”, excesul din
unul sau altul este foarte periculos.
Mai spunem ceva despre
sare, un consum exagerat de
sare(începătorii acumulează doze ridicate datorită
yanghizării) poate duce la o iritabilitate
excesivă, un blocaj mental și uneori
chiar o încetinire a funcțiilor motrice și
a reflexelor. Asta mai ales la subiecții
care au abuzat de produse animale. Orice exces de
sare la copii este periculos, pentru că le
poate opricreșterea. O alimentație
vegetariană fără sare este un pericol de moarte
prin descompunere.
Mare Zeu Vasile Vasile executțnd Bhadrasana.
Mare Zeu, Vasile, Vasile în postura Bhadrasana.
Medicina
Chineză.
Unul din părinții macrobiotici„GEORGES OSHAWA”
a dat niște sfaturi ale regimului standard de
preparare a alimentelor(pe care uni l-au numit„Directive
Preparatorii”) și noi îl vom da tabel.
Nr.
„DIRECTIVE
PREPARATORII” de „GEORGES
OHSAWA”
1
Consumați
mai ales cereale complete(orez, grâu, hrișcă, grâu dur, sorg,
secară, mei, ovăz, porumb, orz etc...) sub formă de grăunțe,
fulgi, sau făini. Gătiți-le după gustul dumneavoastră, fierte
în apă(cu apă de 2-3 ori volumul lor), sub presiune, la cuptor,
fripte sau prăjite, folosind un minimul de ulei vegetal(de
preferință susan, rapiță, floarea soarelui sau măsline).
5-10% leguminoase(soia, năut, linte) sunt complement foarte util.
2
Sărați
cu sare marină, nerafinată, sos și pastă de soia(tamari și
miso) și goma-sio(amestec de sare și susan prăjite și pisate).
3
Consumați
o cantitate mică de apă(subînțelegând și crema de cereale,
mâncărurile, băuturile, supele, fructele) în așa fel să
urinați de 3-4 ori pe zi bărbații și de 2-3 ori pe zi femeile.
4
Mâncați
10-30% legume, alegând dintre cele mai Yang: morcov, napi, ceapă,
varză, barba caprei(salată), păpădie, scaieți etc...
Evitați-le pe cele Yin precum cartofii, roșiile, vinetele;
gătiți-le înăbușit după ce le-ați dinstuit(călit) în
puțin ulei vegetal. Dintre aceste legume cartoful e de bază la
mine.
5
În
plus n-aveți nevoie decât de aer!
6
Încetați
să consumați zahăr și tot ce este îndulcit(băuturi, produse
de patiserie etc...) chiar cu zaharuri pretinse a fi rafinate. Și
aici Eu nu mă pot abține, beau cafeaua dulce și mănânc
produse de patiserie.
7
Încetați
să consumați fructe, mai ales fructe provenind din țările
calde. Și aici Eu nu mă pot abține și mănânc multe fructe.
La fiecare sezon fac cură de sezon cu fructe(acum fac cu cireșe
și vișine).
8
Nu
mâncați nici o legumă care nu este de sezon sau care este de
proveniență îndepărtată, în afară de cazul când
conservarea naturală a legumelor o permit.
9
Nu
mâncați nici fructe nici legume cultivate cu ajutorul
îngrășămintelor chimice sau care au fost protejate cu
insecticide.
10
Evitați
cafeaua, ceaiul din comerț(colorat artificial), ciocolata ,
sucurile de fructe, băuturile alcoolice, condimentele și
conservele.
11
Produse
animale: cărnuri, lapte și brânzeturi, ouă, mezeluri, pește,
păsări etc... nu sunt nici ele recomandate. Cele mai periculoase
sunt cele carea provin de la creșterea intensivă a animalelor)
12
Masticați
cât puteți mai mult: „beți-vă alimentele,” aceasta este
esențial pentru a ne limpezi gândirea. Gustul cerealelor este
cel mai bun prieten al vostru, faceți-vă timp să conversați cu
el(savurați gustul cerealelor).
13
Concluzii:
Vreau să spun că eu nu am făcut niciodată cură cu orez(mai
mult de o dată pe zi nu l-am putut mânca), dar am mâncat
cartofi mai ales prăjiți și de patru ori pe zi(îmi plăceau la
nebunie). Am făcut cură de mere în tinerețe, iar acum fac cură
de prune, cireșe, vișine, piersici, struguri, nuci, arahide, iar
iarna cură de portocale și pere. Iar eu dimineața după ce stau
2 ore cu capul în jos, executând Viparita Karana mudra, mănânc
carne sau salam, sau slănină friptă, iar după aceia beau o
ceașcă mare de cafea . V-am arătat toate aceste încălcări de
către mine ca să înțelegem că Eu nu am făcut o yogă
vegetariană. Să luăm un exemplu, dacă eu mănânc o ceașcă
cu lapte și pâine, după jumate de oră simt nevoia să mănânc
din nou. La acest nivel yoghin arderile sunt așa de rapide, încât
dacă nu mănânci ceva consistent, suflul „Samana” îți va
arde corpul fizic. În acest fel tot ce a recomandat domnul Ohsawa
este pentru oameni simpli(animale Zeiești) și nu pentru Yoghini
avansați, care sunt stabilizați în asane, Mantre, Pranayama,
cântece devoționale etc... Eu am introdus această lecție cu
scopul ca dumneavoastră să vă familiarizați cu YIN și YANG în
alimentație și să faceți deosebire între ele și să știți
să le aplicați în dieta dumneavoastră zilnică. Referitor la
fructe de-și este recomandat să consumăm puține, datorită
influenței lor dilatatoare Yin, totuși eu mănânc foarte
multe(prune, piersici, struguri, pere, nuci, portocale arahide
etc...). Acest fapt se datorează arderilor rapide și puternice,
care face ca influența lor dilatatoare Yin, să nu se poată
manifesta.
Să
luăm un exemplu practic.
Medicina
Chineză.
Voi da un
exemplu de preparare a orezului după Georges Ohsawa.
Se pune să fiarbă la foc mare orezul(1 măsură de orez +
2 măsuri de apă, sau 1 măsură de orez + 3 măsuri de apă).
Când clocotește bine se ia spuma de deasupra și
se pune puțină sare, lăsând să mai dea câteva clocote și
luând iarăși spuma care se adună. Apoi se
acoperă și se pune pe un difuzor de căldură(fund
metalic dublu) să fiarbă încetișor de tot, la
foc mic până înghite toată apa. Cu cât punem
mai multe măsuri de apă, cu atât mai mult vom
prelungi timpul de fierbere, în acest caz pasta de orez
va fi mai „cremoasă”. Pentru o măsură de orez
+ 2 măsuri de apă, timpul de fierbere este de 20
– 30 de minute, în acest caz este vorba de orez
complet(adică nedecorticat, neșlefuit). Orezul astfel
preparat se poate utiliza ca atare, sau sub
diferite forme:„Chifteluțeaplatizate
fripte în ulei” sau „chifteluțe tăvălite
prin susan prăjite etc...
Vom
da ca exemplu de Yanghizarea a orezului în tabelul următor.
Numele
preparatului din orez.
Felul
cum se prepară.
Orez
complet cu Azuki.
Se
fierbe pe jumătate o ceașcă de azuki în 1/2 litri de apă cu o
bucată de algă KOMBU timp de 1/2 ore. Se spală orezul în 5-6
ape, se pun 2 măsuri apă la o măsură de orez, puțină sare,
se adaugă azuki deja semi-fiert și se lasă la fiert împreună
5 minute la foc mare și apoi 20 minute la foc redus. Se poate
fierbe bine în oala sub-presiune. În oala obișnuită timpul se
prelungește la o oră jumate și se adaugă 3 măsuri apă la o
măsură orez.
Orez
GOMOKO
Se
amestecă orezul fiert cu 5-10% legume fierte.
Bile
de orez.
Se
presează orezul fiert între palmele umezite în apă sărată,
astfel încât să realizăm niște bile de mărimea dorită și
le frigem în ulei încins până devin crocante. Putem să le
pudrăm cu susan prăjit, gomasio sau gomari(susan prăjit
+tamari) după scoaterea din ulei.
Orez
cu susan.
La
orezul fiert se adaugă 10% susan prăjit și puțină sare.
Bile
de orez cu susan.
În
orezul fiert se adaugă 20% susan prăjit și puțină sare și se
fac biluțe.
Bile
de orez cu azuki.
Din
orezul preparat ca în rețeta „Orez complet cu Azuki” se fac
bile după care le frigem ca în rețeta „Bile de orez”
Orez
rumenit (aurit)
Orezul
prăjit în tigaie fără ulei(o măsură orez + 2.5 măsuri apă
caldă + sare); se lasă să fiarbă la foc mic o oră sau o oră
jumate.
Crochete
de orez.
Formăm
chifteluțe din orezul fiert și amestecat cu făină de
grâu(completă dacă se posibil) și le frigem în ulei încins(de
susan dacă este posibil), se poate face și fără făină de
grâu.
Orez
OMEDETO (Porte bonheur)
Orezul
prăjit sau nu + de trei ori mai puțin azuki(sau 3/4 linguri
azuki, la 1 kg de orez) se pune la fiert cu 10 măsuri de apă,
timp de o oră jumate sau 2 ore, se mai adaugă și puțină sare.
Dacă îl preparăm în oală sub-presiune se pune jumătate din
cantitatea de apă și fierbe o oră.
Salată
de orez.
Orez
fiert(o măsură orez + 2,5 măsuri de apă), salată verde
mărunțită, morcovi fierți tăiați cuburi, 2 ardei verzi
fierți, în aceiași apă cu morcovi, dar după ce aceștia au
fost scoși din apă, o roșie opărită(depilată, roșia se pune
în salată doar pe timp de vară când e foarte cald), ton,
vinegretă(ulei, oțet, tamari) puțin mai sărată decât o facem
pentru salata verde. Se lasă amestecul acesta câteva ore pentru
a se amesteca gusturile.
Cafea
de orez.
Se
prăjesc în cantități egale orez, soia(roșie dacă este), grâu
complet și năut(inclusiv coaja și germenele) până devin de
culoare maronie. Se macină. Se fierbe această pudră. Se pune o
lingură plină pentru o ceașcă. Dacă e cazul se adaugă puțină
sare. Se recomandă călduros studenților și „muncitorilor
intelectuali”. Bună în caz de constipație și dureri de cap
cronice. Două lingurițe pline pentru o ceașcă dau un mic dejun
sau un prânz, acesta contribuie la clarificarea ideilor.
Concluzii:
Ele
sunt multe și aș vrea să spun în primul rând că această
preparare a domnului Ohsawa necesită mult timp de preparare și
multe ingrediente, așa că eu am abandonat tot acest complex de
preparare, mănânc mai simplu, dar nu pot fără carne(nu sunt
vegetarian și nu am fost nici odată). În timpul „Comunismului”
eu mâncam la prânz la cantina-restaurant a întreprinderi (numai
la secția restaurant nu puteam să mănânc unde era mâncarea
preparată pentru comun) în acest caz mâncam și eu orez
pregătit după rețetele domnului Ohsawa. Iar acum mănânc orez
cu sarmale și cu carne, sau orez cu lapte îndulcit cu zahăr.
Iar când e vorba de cafea am cumpărat cafea solubilă de „ORZ”
și o amestec cu cafea solubilă instant și pun mult zahăr(tot
acest amestec îl fac după ochi și nu respect nici o proporție,
dar îmi place mai dulce). Dar acum în anul 2015 am renunțat la
orz și la cafeaua instant, nu mai pot să o beau, în acest caz
am revenit la cafeaua clasică. În yoga ce mănânci acum cu poftă peste cinci ani se schimbă.
Ce
vă rog eu să fiți atenți cum mâncați și să respectați toate
aceste principii pe care le-am arătat în lecția de față. Dacă
nu puteți să vă însușiți aceste două aspecte Yin și Yang în
alimentație, vă rog să studiați cărțile domnului Georges
Ohsawa și a altor autori care au
scris despre MACROBIOTICĂ. Vă voi mai da un tabel cu cele 7
condiții ale sănătății și fericirii în tabel
CELE
7 CONDIȚII ALE SĂNĂTĂȚII ȘI FERICIRII.Apărute
în cartea domnului Georges
Ohsawa„
Filozofia Medicinei Extremului Orient”.
Nr.
Condiții
ale sănătății.
Condiții
ale fericirii.
1
Fără
oboseală.
Să
nu minți niciodată pentru a te proteja.
2
Poftă
bună de mâncare.
Să
fii exact.
3
Somn
profund.
Să
iubești toată lumea.
4
Memorie
bună.
Să
cauți mereu dificultățile, să le găsești, să le combați,
să le rezolvi și să le cucerești cu toată puterea ta.
5
Bună
dispoziție.
Să
fii din ce în ce mai fericit.
6
Rapiditate
în gândire și în execuție.
Să
împarți mereu lumină și fericire în lumea întreagă.
7
Dreptate.
Să
nu ai niciodată îndoieli, să transformi nefericirea în
fericire.
În
cărțile care le-a scris domnul Georges Ohsawa
amintea mereu că „ARTA CULINARĂ ESTE ARTA VIEȚII”. Astfel
domnia sa ne
esplică că alimentația ne condiționează de fapt
sănătatea, boala, moartea și fericirea cu alte cuvinte,
calitatea vieții fiecăruia este și va fi mereu în propriile
mâini. Pentru aceasta nu trebuie decât să ne hrănim corect
„Conform Legilor Universului”.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu