miercuri, 1 iulie 2015

Vasile Ivașca. Medicina Tradițională Chineză. Presopunctura pentru yoghinii din „Yoga Noastră.” „Yanghizarea” în alimentație. A patra lecție. Partea a doua.



Mare Zeu Vasile, Vasile în posturile Lotus și Bhadrasana. Execuția diferitor asane. Chakrele corpul subtil, mantrele lor și elementele subtile.


Mare Zeu Vasile, Vasile. Și diferite reprezentări ale lui Yin și Yang în natură.




E adevărat că nu vă place aceste lecții de Medicină Tradițională Chineză, dar nu am ce face Eu o practic din 1983. L-am abandonat pe Marele yoghin Indian Dattatreya întrucât domnia s-a spune că creația e numai beatitudine. Iar Eu am experimentat numai suferință, presiuni insuportabile, dureri groaznice, chinuială prelungită etc. Știu că vă este greu să rețineți atâtea lecții într-un timp așa de scurt, dar eu sunt obligat să vă scriu cât mai repede și cât mai explicit. Iar dumneavoastră încet, veți însuși aceste lecții, și veți înainta cu succes în tainele Yogi. În lecția de data trecută am spus despre cele 7 blocaje ale lui Bagavan Vishnu, că ele sunt aprobate de Tati Shiva. Bagavan Vishnu introduce aceste 7 blocaje, cu scopul ca ființele religioase să nu poată avansa la nivele superioare ale creației. În acest caz Creștini, Evrei, Musulmani, Budiști și alți sunt puternic blocați în creație și Paradisurile lor. În acest caz Bagavan Vishnu face o examinare clară a celor cu o puternică cunoaștere practică și cei care sunt numai credincioși. Vom continua cu legendara, Medicina Tradițională Chineză, dar vom căuta să analizăm ce înseamnă Yanghizarea” în alimentația dumneavoastră, adică: cereale, legume, fructe și alte produse de origine animală. A mai  rămas o noțiune de lămurit în cadrul alegeri, preparări și fabricări alimentelor și anume cum facem „echilibrul” între Yin și Yang.
Medicina Chineză. Acest echilibru între Yin și Yang nu se obține printr-o etică sentimentală sau filozofică ci este rezultatul unei căutări și a unei experimentări continui. Totuși eu vă zic să începeți prima dată să vă însușiți prin gust, miros, pipăit și privire ce înseamnă Yin și Yang și după aceia să le echilibrați. Să zicem că am făcut o mâncare cu un puternic echilibru între Yin și Yang(deci un echilibru static) în acest caz am obținut o compoziție ideală(mâncare). Dacă atunci consumăm mâncarea vom avea acest echilibru(dar acest echilibru este într-o perpetuă mișcare). Dacă punem mâncarea la frigider ea se yanghizează și când o mâncăm a doua zi trebuie s-o încălzim, dar echilibru Yin – Yang este modificat, eu vă zic să încercați faceți din nou echilibrarea. Mai putem avea un control de echilibrare și prin scaune și urine. Astfel urinele prea frecvente ne arată că avem un exces de Yin, adică țesuturile sunt prea dilatate și au un tonus slab. Excesul de lichide se datorează mai multor factori: a). Pentru a curăța rinichii; b). Lucrăm într-un mediu prea cald și pentru echilibru consumăm multe lichide; c). Mâncăm anumite mâncăruri care ne cere să bem apă. Tot acest exces de lichide în corp pe termen lung duce la dilatarea țesuturilor și apoi a întregului corp. Un om sănătos are în medie, 3 – 4 urinări pe zi( la femei sunt mai puține, întrucât ele sun de constituție Yin și beau în general mai puține lichide). Prin controlul urinărilor pe zi ne putem da seama dacă suntem sau nu bolnavi. Urina trebuie să fie de un galben frumos, auriu fără depuneri. Prea închisă la culoare, indică un exces de Yang, totuși dacă este roșu spre maronie acolo este un cancer. Am fost la spital când unchiul Moldovan Ion a fost bolnav și doctorița i-a luat urină și avea culoarea roșu spre maronie, iar doctorița a spus că are cancer și a murit în două săptămâni. Tot aceiași probă am văzut-o și la fretele meu Gheorghe(și el a murit într-o săptămână). Ei nu au făcut yoga, a fost pentru mine ultima dată când am mers la spital și am asistat la moartea cuiva. Aceste ființe umane sunt puternic ignorante și nu fac nici odată Pranayama, vă rog să nu vă pierdeți timpul cu ele, vă duc numai în mocirla creației. Scaunele care au o regularitate normalăarată că sunteți un om sănătos. În acest caz scaunele sunt bine formate, de un miros agreabil( așa se spune că au mirosul gazului metan), plutesc pe apă, au o culoare de chihlimbar și ies cu o mică forțare, doar în câteva secunde.
Medicina Ayurveda. Să vă povestesc o întâmplare de a mea din anul 1985, în acea perioadă făceam parte din echipa de șah a Fabrici de Mobilă din Arad. Aveam de 2 ori pe săptămână antrenament și în acest fel trebuia să mă duc la Wc-ul săli , după ce m-am ușurat, am tras apa și am plecat, nu am observat nimic. Dar după un an am observat că scaunul meu nu merge la fund și am tras apa și nici atunci nu a mers la fund, am stat până s-a umplut bazinul și iarăși am tras apa, nici de data aceasta nu am reușit să elimin tot scaunul, totuși ceva mai plutea la suprafață și am plecat. În urma mea a intrat un domn mai în vrâstă, care când a venit în sală a strigat în „gura mare”, care a fost la Wc și nu atras apa este o chestie de bun simț”. Eu nu am zis nimic că eu trasasem apa de două ori. Acasă ca să scap de scaun aveam o găleată cu apă pe care a turnam în Wc. Deci plutitul pe suprafață a scaunului(scaunul este de principiul Vata) vă arată sunteți foarte sănătos. Dacă scaunul coboară în apă(scaunul este de principiul Kapha), vă arată că aveți o dereglare în corp. Acum când sunt yoghin avansat, scaunul îl fac o dată pe zi, o dată la două zile, sau o dată la trei zile și atunci într-o cantitate medie și va pluti puternic pe apă, numai cu 2-3 rezervoare de apă îl puteți elimina. Un exces de Yang aduce după sine scaune închise la culoare, tari, în biluțe, grele (scufundându-se în apă), în acest caz veți simți aveți un corp greu(mai ales când fugiți). Un exces de Yin dă scaune moi, mirositoare, divers colorate, care vă indică faptul, că aveți numeroase dereglări. Tote aceste observații asupra urinei și scaunelor trebuie să se facă în decurs de o săptămână sau în timp mai îndelungat.
Medicina Chineză. Este necesar să yanghizăm propriul corp în mod progresiv. Totuși în viața de toate zilele există o dorință activă la om pentru alimente de tip Yang, iar la polul opus se manifestă o aversiune sistematică față de tot ce este Yin. Să vă arat un exemplu din viața mea, așa după cum v-am spus m-am născut în satul Josani și acolo aveam grădini mari și ca îngrășământ foloseam gunoiul de grajd bine fermentat. În grădină aveam multe legume naturale mari și frumoase, vă voi da un exemplu „roșia”(are culoare roșie, dar este Yin, conține multă apă), când voiam să mănânc(la noi se mâncau cu slănină) roșii, mergeam în grădină să îmi aleg roșiile, alegeam după formă, mărime, miros și starea de coacere, iar după ce mâncam îmi formam și gustul care trebuie să îl aibă o roșie care e puțin yanghizată. În perioada comunistă am cumpărat roșii de la cetățeni particulari, cele de la gostaturi nu le puteam mânca. Iar acum roșiile care sunt în Mol-uri nu le pot mânca și le-am aruncat, iar roșiile care le cumperi de la piață trebuie să fii atent, uni proprietari folosesc chimicale. Totuși în viața de zi cu zi nu putem trăi fără un minimum de Yin(apă minim 2 litri pe zi). Este greșit să credem că vom echilibra un surplus de Yin mâncând imediat un Yang compensatoriu. În acest sens când vedemavem un corp dilatat(exces de Yin) de apă vom face un tratament de durată cu alimente yanghizate, care trebuie să fie progresiv, regulat și foarte lent aplicat. În acest fel este preferat un echilibru între Yin mic și Yang mic, față de Yin mare și Yang mare. De aceia vorba bucătaruluidelicatețea în bucătărie” aduce suplețe în viață, în timp ce extremele provoacă suișuri și coborâșuri, chiar dacă ele sunt luate împreună și perfect echilibrate.


Mare Zeu Vasile, Vasile executând Pranayama.

SPIRALA YANG.


Să tragem o concluzie care sunt criteriile unui bun echilibru între YIN și YANG(vezi tabelul).
Nr.
CRITERII ALE UNUI BUN ECHILIBRU ÎNTRE YIN ȘI YANG.
1
Menținerea controlului perfect a scaunelor și urinei zilnice.
2
Dacă nu faceți bășici pe piele și nici insolație.
3
Dacă țânțarii nu vă mai deranjează.
4
Dacă nu aveți crampe și nici dureri de șale.
5
Dacă nu transpirați pur și simplu pentru că e cald.
6
Dacă nu aveți migrene, nici chiar o singură zi pe an.
7
Dacă nopțile dumneavoastră sunt calme și trezirea voastră este ușoară.
8
Concluzie: atunci înseamnă că echilibru dumneavoastră alimentar este corect, totuși acest echilibru nu se poate obține numai după 2 până la 3 ani de muncă. Eu vă recomand să nu vă descurajați(munca în timp vă va duce la cunoaștere).
Și acum să ne lămurim mai bine ce înseamnă acest mare cuvânt care sete „Yanghizarea.”
Medicina Chineză. Yanghizarea”: Acest cuvânt pare simplu, dar greu de realizat (pentru uni greu de înțeles), totuși termenul desemnează un ansamblu de efecte, precum gătirea(focul), uscarea, acțiunea sări, presarea sau acțiunea timpului etc., toate aceste efecte influențează factori YANG. Totuși yanghizarea are un aspect ascuns și greu de înțeles de omul simplu (neinițiat în echilibru Yin și Yang). Să luăm un exemplu, eu mă duc de multe ori să cumpăr pâine de la brutărie și îi zic doamnei să îmi dea pâinea arsă, ea îmi pune două pe masă să aleg. Și eu aleg, care este arsă și pătrunsă în adâncime de foc, iar doamna îmi spune sănătoși sunt cei care mănâncă pâine arsă. Să nu vă păcălițiluați pâine arsă, dar care a stat mai mult în magazin e umezită și e pătrunsă de Yin. Scopul yanghizări este de-a avea un corp armonios și o gândire limpede. Nu trebuie să tragem o concluzie greșită Yin și Yang ar fi o unitate dialectică, ci Yin și Yang sunt două aspecte ale aceleiași energii. Dacă analizăm puțin această calitate Yin -Yang a alimentelor vom vedea că aceasta este un factor deosebit, față de vitalitatea sau de virtuțile nutritive. Astfel un aliment gătit poate părea „mort” deși în realitate el conține foc, sare, presiune și timp. Toate aceste valori intrinseci ale alimentelor,Yin și Yang sunt precum vitaminele și proteinele. Alimentele nu se pot debarasa de ele, Yin-ul și Yang-ul aparțin alimentelor. Mișcarea vieți este o spirală centripetă, în acest mod noi încercăm reproducem această mișcare spirală ca să asimilăm mult Yang(vezi tabloul cu figura 21. SPIRALA YANG). Se știe că Soarele se găsește pe un braț spiral în Galaxia noastră Calea Lactee”. Toată acestă poziție îi dă Soarelui o anumită forță YANG, care este transmisă planetelor și ființelor din sistemul său planetar. Să luăm un exemplu să zicem că avem un sistem planetar care este situat aproape de centrul spiralei, acolo forța Yang va fi enorm de mare, iar ființele care vor locui în acele locuri, vor trebui să aibă în compoziția corpului puțină apă(Yin). Dacă analizăm evoluția omeniri pe pământ, vom vedea inteligența omului a evoluat numai atunci când omul a consumat mâncare fiartă(Yang) și în acest mod focul (Yang) diferențiază omul față de animal.
Medicina Chineză. Voi da câteva recomandări: a).Yanghizați legumele și chiar fructele și evitați alimentele Yin. b). Tot ce este încărcat de forța centripetă, concură la creșterea polarității noastre Yang și în acest fel noi ne facem un corp subtil(Yang) care ne va permite să avem întrupări cât mai aproape de centrul spiralei. c). Invers Yin-ul în exces distruge, lichefiază (micșorează) capacitățile noastre și produce dilatarea(împrăștierea) corpului. d). Yanghizarea mai înseamnă a face ca alimentele să fie penetrate de foc prin intermediul călduri, sării, presiuni și timpului. e). Yanghizarea mai reprezintă, deplasarea în spirală creatoare, spre centrul ei, în acest sens forța Yang(centripetă) restrânge țesuturile organice și le tonifică. Cea ce duce și la o mai mare armonie în funcționarea diferitelor organe. f). După aceia elementele Yin ale alimentației, vin să dinamizeze acest „miez” de energie, permițând apoi exteriorizarea calităților noastre și comunicarea cu lumea exterioară. g). O alimentație ne-yanghizată va duce repede la dispersia forțelor până la epuizare lor. h). A yanghiza o legumă, înseamnă a o încălzi încetișor până ce ea devine aparent transparentă, sticloasă (crocantă), iar culoare să se deplasează spre nuanțe mai calde. i). Este bine să yanghizezi cu ajutorul unei mici cantități de ulei vegetal, a cărui calitate Yin permite Yang-ului din foc penetreze leguma. Dacă punem apă ea nu face decât să producă fierberea legumei. Totuși după ce am terminat yanghizarea vom pune puțină apă, pentru a diminua puțin din Yang. j). O cantitate mică de alimente Yin trebuie să însoțească mereu alimentele Yang, pentru a facilita asimilarea lor. k). La fel o cantitate mică de alimente Yang va însoți alimentele Yin, pentru a evita dispersia energiei lor. l). Totuși trebuie să fim foarte atenți când facem yanghizarea, ea este o acțiune delicată, cu multă blândețe și fără violență. O yanghizarea prea puternică, exceptând cazurile particulare, sfârșește prin producerea de îndărătnicie și duritate a gândirii, producând un efect contrar a cea ce urmărim. m). Nu este admis să avem o părere preconcepută în cadrul dualități Yin-Yang„ că tot ce este YANG este bun”, iar „tot ce este YIN este rău”, excesul din unul sau altul este foarte periculos. Mai spunem ceva despre sare, un consum exagerat de sare(începătorii acumulează doze ridicate datorită yanghizării) poate duce la o iritabilitate excesivă, un blocaj mental și uneori chiar o încetinire a funcțiilor motrice și a reflexelor. Asta mai ales la subiecții care au abuzat de produse animale. Orice exces de sare la copii este periculos, pentru că le poate opri creșterea. O alimentație vegetariană fără sare este un pericol de moarte prin descompunere.
Mare Zeu Vasile Vasile executțnd Bhadrasana.

Mare Zeu, Vasile, Vasile în postura Bhadrasana.


Medicina Chineză. Unul din părinții macrobiotici„GEORGES OSHAWA” a dat niște sfaturi ale regimului standard de preparare a alimentelor(pe care uni l-au numit„Directive Preparatorii”) și noi îl vom da tabel.
Nr.
DIRECTIVE PREPARATORII” de „GEORGES OHSAWA”
1
Consumați mai ales cereale complete(orez, grâu, hrișcă, grâu dur, sorg, secară, mei, ovăz, porumb, orz etc...) sub formă de grăunțe, fulgi, sau făini. Gătiți-le după gustul dumneavoastră, fierte în apă(cu apă de 2-3 ori volumul lor), sub presiune, la cuptor, fripte sau prăjite, folosind un minimul de ulei vegetal(de preferință susan, rapiță, floarea soarelui sau măsline). 5-10% leguminoase(soia, năut, linte) sunt complement foarte util.
2
Sărați cu sare marină, nerafinată, sos și pastă de soia(tamari și miso) și goma-sio(amestec de sare și susan prăjite și pisate).
3
Consumați o cantitate mică de apă(subînțelegând și crema de cereale, mâncărurile, băuturile, supele, fructele) în așa fel să urinați de 3-4 ori pe zi bărbații și de 2-3 ori pe zi femeile.
4
Mâncați 10-30% legume, alegând dintre cele mai Yang: morcov, napi, ceapă, varză, barba caprei(salată), păpădie, scaieți etc... Evitați-le pe cele Yin precum cartofii, roșiile, vinetele; gătiți-le înăbușit după ce le-ați dinstuit(călit) în puțin ulei vegetal. Dintre aceste legume cartoful e de bază la mine.
5
În plus n-aveți nevoie decât de aer!
6
Încetați să consumați zahăr și tot ce este îndulcit(băuturi, produse de patiserie etc...) chiar cu zaharuri pretinse a fi rafinate. Și aici Eu nu mă pot abține, beau cafeaua dulce și mănânc produse de patiserie.
7
Încetați să consumați fructe, mai ales fructe provenind din țările calde. Și aici Eu nu mă pot abține și mănânc multe fructe. La fiecare sezon fac cură de sezon cu fructe(acum fac cu cireșe și vișine).
8
Nu mâncați nici o legumă care nu este de sezon sau care este de proveniență îndepărtată, în afară de cazul când conservarea naturală a legumelor o permit.
9
Nu mâncați nici fructe nici legume cultivate cu ajutorul îngrășămintelor chimice sau care au fost protejate cu insecticide.
10
Evitați cafeaua, ceaiul din comerț(colorat artificial), ciocolata , sucurile de fructe, băuturile alcoolice, condimentele și conservele.
11
Produse animale: cărnuri, lapte și brânzeturi, ouă, mezeluri, pește, păsări etc... nu sunt nici ele recomandate. Cele mai periculoase sunt cele carea provin de la creșterea intensivă a animalelor)
12
Masticați cât puteți mai mult: „beți-vă alimentele,” aceasta este esențial pentru a ne limpezi gândirea. Gustul cerealelor este cel mai bun prieten al vostru, faceți-vă timp să conversați cu el(savurați gustul cerealelor).
13
Concluzii: Vreau să spun că eu nu am făcut niciodată cură cu orez(mai mult de o dată pe zi nu l-am putut mânca), dar am mâncat cartofi mai ales prăjiți și de patru ori pe zi(îmi plăceau la nebunie). Am făcut cură de mere în tinerețe, iar acum fac cură de prune, cireșe, vișine, piersici, struguri, nuci, arahide, iar iarna cură de portocale și pere. Iar eu dimineața după ce stau 2 ore cu capul în jos, executând Viparita Karana mudra, mănânc carne sau salam, sau slănină friptă, iar după aceia beau o ceașcă mare de cafea . V-am arătat toate aceste încălcări de către mine ca să înțelegem că Eu nu am făcut o yogă vegetariană. Să luăm un exemplu, dacă eu mănânc o ceașcă cu lapte și pâine, după jumate de oră simt nevoia să mănânc din nou. La acest nivel yoghin arderile sunt așa de rapide, încât dacă nu mănânci ceva consistent, suflul „Samana” îți va arde corpul fizic. În acest fel tot ce a recomandat domnul Ohsawa este pentru oameni simpli(animale Zeiești) și nu pentru Yoghini avansați, care sunt stabilizați în asane, Mantre, Pranayama, cântece devoționale etc... Eu am introdus această lecție cu scopul ca dumneavoastră să vă familiarizați cu YIN și YANG în alimentație și să faceți deosebire între ele și să știți să le aplicați în dieta dumneavoastră zilnică. Referitor la fructe de-și este recomandat să consumăm puține, datorită influenței lor dilatatoare Yin, totuși eu mănânc foarte multe(prune, piersici, struguri, pere, nuci, portocale arahide etc...). Acest fapt se datorează arderilor rapide și puternice, care face ca influența lor dilatatoare Yin, să nu se poată manifesta.
Să luăm un exemplu practic.
Medicina Chineză. Voi da un exemplu de preparare a orezului după Georges Ohsawa. Se pune să fiarbă la foc mare orezul(1 măsură de orez + 2 măsuri de apă, sau 1 măsură de orez + 3 măsuri de apă). Când clocotește bine se ia spuma de deasupra și se pune puțină sare, lăsând să mai dea câteva clocote și luând iarăși spuma care se adună. Apoi se acoperă și se pune pe un difuzor de căldură(fund metalic dublu) să fiarbă încetișor de tot, la foc mic până înghite toată apa. Cu cât punem mai multe măsuri de apă, cu atât mai mult vom prelungi timpul de fierbere, în acest caz pasta de orez va fi mai „cremoasă”. Pentru o măsură de orez + 2 măsuri de apă, timpul de fierbere este de 20 – 30 de minute, în acest caz este vorba de orez complet(adică nedecorticat, neșlefuit). Orezul astfel preparat se poate utiliza ca atare, sau sub diferite forme: „Chifteluțe aplatizate fripte în ulei” sau „chifteluțe tăvălite prin susan prăjite etc...
Vom da ca exemplu de Yanghizarea a orezului în tabelul următor.
Numele preparatului din orez.
Felul cum se prepară.
Orez complet cu Azuki.
Se fierbe pe jumătate o ceașcă de azuki în 1/2 litri de apă cu o bucată de algă KOMBU timp de 1/2 ore. Se spală orezul în 5-6 ape, se pun 2 măsuri apă la o măsură de orez, puțină sare, se adaugă azuki deja semi-fiert și se lasă la fiert împreună 5 minute la foc mare și apoi 20 minute la foc redus. Se poate fierbe bine în oala sub-presiune. În oala obișnuită timpul se prelungește la o oră jumate și se adaugă 3 măsuri apă la o măsură orez.
Orez GOMOKO
Se amestecă orezul fiert cu 5-10% legume fierte.
Bile de orez.
Se presează orezul fiert între palmele umezite în apă sărată, astfel încât să realizăm niște bile de mărimea dorită și le frigem în ulei încins până devin crocante. Putem să le pudrăm cu susan prăjit, gomasio sau gomari(susan prăjit +tamari) după scoaterea din ulei.
Orez cu susan.
La orezul fiert se adaugă 10% susan prăjit și puțină sare.
Bile de orez cu susan.
În orezul fiert se adaugă 20% susan prăjit și puțină sare și se fac biluțe.
Bile de orez cu azuki.
Din orezul preparat ca în rețeta „Orez complet cu Azuki” se fac bile după care le frigem ca în rețeta „Bile de orez”
Orez rumenit (aurit)
Orezul prăjit în tigaie fără ulei(o măsură orez + 2.5 măsuri apă caldă + sare); se lasă să fiarbă la foc mic o oră sau o oră jumate.
Crochete de orez.
Formăm chifteluțe din orezul fiert și amestecat cu făină de grâu(completă dacă se posibil) și le frigem în ulei încins(de susan dacă este posibil), se poate face și fără făină de grâu.
Orez OMEDETO (Porte bonheur)
Orezul prăjit sau nu + de trei ori mai puțin azuki(sau 3/4 linguri azuki, la 1 kg de orez) se pune la fiert cu 10 măsuri de apă, timp de o oră jumate sau 2 ore, se mai adaugă și puțină sare. Dacă îl preparăm în oală sub-presiune se pune jumătate din cantitatea de apă și fierbe o oră.
Salată de orez.
Orez fiert(o măsură orez + 2,5 măsuri de apă), salată verde mărunțită, morcovi fierți tăiați cuburi, 2 ardei verzi fierți, în aceiași apă cu morcovi, dar după ce aceștia au fost scoși din apă, o roșie opărită(depilată, roșia se pune în salată doar pe timp de vară când e foarte cald), ton, vinegretă(ulei, oțet, tamari) puțin mai sărată decât o facem pentru salata verde. Se lasă amestecul acesta câteva ore pentru a se amesteca gusturile.
Cafea de orez.
Se prăjesc în cantități egale orez, soia(roșie dacă este), grâu complet și năut(inclusiv coaja și germenele) până devin de culoare maronie. Se macină. Se fierbe această pudră. Se pune o lingură plină pentru o ceașcă. Dacă e cazul se adaugă puțină sare. Se recomandă călduros studenților și „muncitorilor intelectuali”. Bună în caz de constipație și dureri de cap cronice. Două lingurițe pline pentru o ceașcă dau un mic dejun sau un prânz, acesta contribuie la clarificarea ideilor.
Concluzii:
Ele sunt multe și aș vrea să spun în primul rând că această preparare a domnului Ohsawa necesită mult timp de preparare și multe ingrediente, așa că eu am abandonat tot acest complex de preparare, mănânc mai simplu, dar nu pot fără carne(nu sunt vegetarian și nu am fost nici odată). În timpul „Comunismului” eu mâncam la prânz la cantina-restaurant a întreprinderi (numai la secția restaurant nu puteam să mănânc unde era mâncarea preparată pentru comun) în acest caz mâncam și eu orez pregătit după rețetele domnului Ohsawa. Iar acum mănânc orez cu sarmale și cu carne, sau orez cu lapte îndulcit cu zahăr. Iar când e vorba de cafea am cumpărat cafea solubilă de „ORZ” și o amestec cu cafea solubilă instant și pun mult zahăr(tot acest amestec îl fac după ochi și nu respect nici o proporție, dar îmi place mai dulce). Dar acum în anul 2015 am renunțat la orz și la cafeaua instant, nu mai pot să o beau, în acest caz am revenit la cafeaua clasică. În yoga ce mănânci acum  cu poftă peste cinci ani se schimbă.
Ce vă rog eu să fiți atenți cum mâncați și să respectați toate aceste principii pe care le-am arătat în lecția de față. Dacă nu puteți să vă însușiți aceste două aspecte Yin și Yang în alimentație, vă rog să studiați cărțile domnului Georges Ohsawa și a altor autori care au scris despre MACROBIOTICĂ. Vă voi mai da un tabel cu cele 7 condiții ale sănătății și fericirii în tabel
CELE 7 CONDIȚII ALE SĂNĂTĂȚII ȘI FERICIRII. Apărute în cartea domnului Georges Ohsawa„ Filozofia Medicinei Extremului Orient”.
Nr.
Condiții ale sănătății.
Condiții ale fericirii.
1
Fără oboseală.
Să nu minți niciodată pentru a te proteja.
2
Poftă bună de mâncare.
Să fii exact.
3
Somn profund.
Să iubești toată lumea.
4
Memorie bună.
Să cauți mereu dificultățile, să le găsești, să le combați, să le rezolvi și să le cucerești cu toată puterea ta.
5
Bună dispoziție.
Să fii din ce în ce mai fericit.
6
Rapiditate în gândire și în execuție.
Să împarți mereu lumină și fericire în lumea întreagă.
7
Dreptate.
Să nu ai niciodată îndoieli, să transformi nefericirea în fericire.
În cărțile care le-a scris domnul Georges Ohsawa amintea mereu că „ARTA CULINARĂ ESTE ARTA VIEȚII”. Astfel domnia sa ne 

esplică că alimentația ne condiționează de fapt sănătatea, boala, moartea și fericirea cu alte cuvinte, calitatea vieții fiecăruia este și va fi mereu în propriile mâini. Pentru aceasta nu trebuie decât să ne hrănim corect „Conform Legilor Universului”.

Mare Zeu Vasile, Vasile în postura Lotus.

Mare Zeu Vasile, Vasile executând Pranayama.




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu