joi, 23 iulie 2015

Vasile Ivașca. Cele Trei Medicine: Clasică, Presopunctura și „Procedeele yoghine superioare.” Pentru yoghinii din „Yoga Noastră.” A doua lecție.



Mare Zeu Vasile, Vasile executând postura Lotus și Bhadrasana. Chakr-ele corpului subtil și mantr-ele lor. Diferite asane.

Mare Zeu Vasile, Vasile executând postura Lotus.


Vom continua acest mod de prezentare a bolilor, pentru că eu consider că așa e mai ușor să înțelegeți despre apariția bolilor(patogeneza), modul de transmitere a lor și efectele produse în corpul dumneavoastră. Vă prezentați la medicul de familie pentru tratament și numai după ce sunteți vindecatpracticați presopunctura și procedeele yoghine superioare. Ce să vă mai zic ar fi bine să învățați să vă protejați, ar fi bine să aveți simțul mirosului foarte bine dezvoltat, să simțiți mirosurile subtile pentru a evita unele persoane sau unele locuri cu putoare foarte insuportabilă. Nu veți fi niciodată un mare yoghin dacă umblați după glorie umană. Să luăm un exemplu să presupunem că dumnevoastră sunteți profesor de matematică și vreți să predați o lecție unei haite de câini(sau unei turme de vaci). Veți începe să expuneți lecția, la început câini vă agreează, dar cu tipul vă vor ataca să vă mănânce. Pentru că acest lucru îl știu ei tot ce e carne trebuie mâncat. Să mai presupunem că mergeți într-o biserică și vorbiți despre Mari Zeii, despre Tati Shiva și Mami Kundalini, la început creștinii vă vor asculta, dar cu trecerea timpului se vor plictisi și după aceia vă vor ataca puternic. Spunând că evreii au aruncat Zeii la coșul de gunoi și ei sunt primi moniști, care cred într-un singur Dumnezeu numit Iehova. Toate aceste înțelesuri arată nivelul inferior de cunoaștere a poporului evreu și nimic mai mult. Evreii nu au învățat nimic din istoria trăită a poporului evreu, atunci când nemții i-au aruncat de vii în gropi comune, nu au făcut altceva decât execute Marea pedeapsă a Marilor Zeii și nu holocaust cum spun evreii. Dacă analizăm puțin creștinii ei îți vor spune că există un singur Dumnezeu, iar Isus Cristos e singurul Său Fiu, mai e și ceva Duh Sfânt și cu acest fapt Planul Superior a creației se termină. Vă rog să nu purtați discuții inutile cu ființele umane, vă vor obosi și veți pierde multă energie. Vă rog dragi yoghini treceți dincolo de dualități, dar mai ales de dualitatea < bine – rău >, < simplu și multiplu >, < formă și dincolo de formă >, < unul și multiplu >, dar mai ales dualitatea < monism și panteism >. Toate aceste dualități vă vor crea o puternică confuzie mentală dacă nu le-ați trecut.
Medicina de familie. 4. AMEȚEALA și VÂRTEJUL. a). AMEȚEALA este un termen vag ce se utilizează pentru a descrie diferite senzații, cum ar fi leșinul, starea de slăbiciune, pierderea echilibrului, senzații de învârtire, pierderea contactului cu realitatea și slăbiciunea musculară. Amețeala este considerată de medici a fi: starea de leșin sau starea de slăbiciune în care o persoană simte că este pe cale să își piardă cunoștința; pierderea echilibrului, individul simțindu-se nesigur și pe cale să cadă. Amețeala poate fi temporară sau cronică. Amețeala cronică este mai frecventă la persoanele mai în vrâstă. Fiecare tip de amețeală are de obicei cauze specifice. De exemplu, starea de leșin și starea de slăbiciune pot fi cauzate de scăderea bruscă a presiuni sanguine. Sau alte boli care conduc la scăderea aportului sanguin cerebral. Astfel de boli includ boala coronariană ischemică, aritmiile cardiace și insuficiența cardiacă. Anxietatea și respirația anormal de rapidă(hiper-ventilația) pot de asemenea cauza amețeala. Pierderea echilibrului poate fi cauzată de tulburări de vedere(în special de vederea dublă) deoarece organismul depinde de simțul vizual pentru a-și menține echilibrul.
Medicina de familie. b).VÂRTEJUL. Vârtejul(un tip de amețeală) reprezintă senzația incorectă că persoana în sine sau mediul înconjurător se mișcă sau se învârte, însoțită de obicei de greață și de pierderea echilibrului. Vârtejul un tip de amețeală, seamănă cu senzația care apare atunci când persoana se învârte în mod repetat și apoi se oprește brusc, cea ce conduce la iluzia mediul înconjurător continuă să se învârtă. Vârtejul poate fi cauzat de boli care afectează urechea internă(inclusiv canalele semicirculare), care au rol în menținerea echilibrului și rol în perceperea poziției corpului. De asemenea, vârtejul poate fi cauzat de boli care implică nervul acustic(nervul cranian VIII), care realizează legătura între urechea internă și creier, sau boli care afectează conexiunile dintre trunchiul cerebral și cerebel, care contribuie de asemenea la menținerea echilibrului. De asemenea vârtejul mai poate fi cauzat de: răul de mișcare, vâscozitatea crescută a materialului din canalele semicirculare ale urechi interne, boala Meniere, o altă afecțiune a urechi interne, produce atacuri de vârtej etc. Simptome și semne, vârtejul se caracterizează printr-o senzație neobișnuită și deranjantă de învârtire : pacientul, mediul înconjurător sau ambii par a se învârti. Pierderea consecutivă a echilibrului face ca mersul și condusul autovehiculelor să fie dificil(imposibil). În timpul unui episod de vârtej apare în mod repetat nistagmus(mișcări rapide ale ochilor într-o direcție, urmate de revenirea lentă a lor către poziția inițială), Vârtejul este însoțit de greață și uneori de vomă.
Medicina de familie. c). Răul de mișcare, reprezintă un grup de simptome, în special greața, cauzate fiind de călătoria cu diferite mijloace de transport. Răul de mișcare apare atunci când creierul primește informații contradictorii de la senzorii de mișcare ochii, canale semicirculare din urechea internă(care contribuie la controlul echilibrului) și senzori musculaturi care aduc informații despre poziția corpului.
Medicina de familie. d). Vârtejul pozițional paroxistic benign este o boală cauzată de modificarea poziție capului - de obicei atunci când persoana se întinde, se ridică, se întoarce în pat sau dă capul pe spate pentru a privi în sus. Boala se produce atunci când particulele de calciu, care în mod normal sunt distribuite uniform în cele trei canale semicirculare se aglomerează și se acumulează într-un canal semicircular(canalele semicirculare reprezintă componente ale urechii interne care are rol pentru menținerea echilibrului). În mod normal atunci când capul se mișcă particulele care conțin calciu stimulează receptori nervoși(celule păroase) din interiorul canalelor. Aceste celule trimit spre creier un semnal care indică direcția mișcări capului. Când particulele se aglomerează intre ele semnalul este exagerat, astfel încât creierul înțelege mișcarea capului este mult mai amplă, decât a fost în realitate. Această informație nu se potrivește cu informația primită de la nivelul ochilor, iar nepotrivire conduce la apariția unui episod scurt de vârtej. Acest tip de vârtej debutează de la 5 până la 10 secunde, după mișcarea capului și durează mai puțin de 1 minut.
Pentru amețeli cu caracter permanent adresați-vă medicului de familie, pentru a le descoperi cauza și ale trata. Pentru amețeli ocazionale folosiți presopunctura.
Medicina chineză. Presopunctura consideră că amețelile sunt produse de un blocaj în meridianul veziculei biliare, masați următoarele puncte situate pe acesta : - „Agățat pe țeastă” - VB5 – Figura 40, situat pe tâmple, în unghiul format de inserția părului – dispersie. Alte indicații: dureri de dinți – dispersie. - „Mlaștina vânturilor” - VB20 -- Figura 40, situat pe orizontala ce trece pe sub lobul urechii, în scobiturile de sub protuberanțele occipitale – dispersie. Pentru amețeli care survin după un tratament cranian. - „Punct extra-meridianFigura 40, situat între sprâncene -dispersie.

Ce spunem noi în Yoga Noastră despre„amețeli, vârtejuri, răul de mișcare, vârtejul pozițional paroxistic benign, toate aceste boli au niște cauze comune care conduc la generarea lor. În tabelul de mai jos vom lămuri puțin lucrurile.
Yoga Noastră. Cauze care le consider eu că stau la baza acestor boli :
A). Învelișul de Pranayama slăbit sau yoghinul nu practică pranayama, conform lecțiilor de pranayama pe care le-am descris eu și aș vrea să repetăm ce am scris eu la lecția a șaptea, despre nivelurile de pranayama. Ne referim la mișcările Pranei în corpul subtil al ființei umane. În această mișcare Bulbul Kanda, joacă rolul primordial, Lalana chakra rolul al doilea, iar mișcarea în dreptul chakre-lor rolul al treilea. Despre nivelul de acumulare a Pranei în Bulbul Kanda mai putem amintim că are trei nivele de bază; 1). Nivelul de acumulare a ființelor umane, care are o serie de sub- nivele începând de la copii și oameni sănătoși(oameni plini de viață și putere) și terminând cu oameni bătrâni sau bolnavi(oameni care mor sau sunt spre moarte). Acest nivel îl vom numi nivelul subunitar, iar Marii Zeii îi numesc pe oameni Animale Zeiești, fiindcă sunt inconștienți că au în structura lor un Înveliș de Pranayama și nu știu să-l accelereze pe canalele subtile. 2). Nivelul yoghini-lor insuficienți pregătiți, care practică toate procedee-le yoghine în afară de Pranayama(adică nivelul Unitar). Totuși au un nivel limitat de Prana și insuficient intre în nivele foarte superioare de conștiință. 3). Nivelul Yoghinilor superiori care practică între o oră și cinci ore pe zi Pranayama(adică nivelul supraunitar).
Ar mai fi aici un nivel foarte superior, Yoghini care nu mai respiră și toate procesele din corpul lor le face direct Prana Shakti.
Yoga Noastră. Iar blocajul pe care îl are Bulbul Kanda, se află și el în trei poziții, două extreme și unul intermediar. Pozițiile extreme sunt: A). Bulbul Kanda este încărcat cu Prana(copii și oameni sănătoși) și nu este blocat de negativități, B). Bulbul Kanda este stors de Prana(oameni bătrâni sau bolnavi) și este blocat de negativități, C). Poziția medie între cele două. După cum puteți observa că aceste boli apar la ființele umane obișnuite(animale zeiești) și la yoghini care nu practică pranayama. Vă rog să practicați Sitali sau respirația alternativă. Nici unul din celelalte procedee yoghine nu vă poate aduce așa multă prana în corpul subtil.

Mare Zeu Vasile, Vasile executând postura diamant.


Mare Zeu Vasile, Vasile executând postura Lotus.


Yoga noastră.
A doua cauză ar fi multe obturații ale principiului Vata, acumulate în urechea internă(canalele semicirculare), sistemul osos al capului(mai ales în oasele temporale și osul occipital). Aici mai este chakra Lalana blocată peste o anumită limită, mai sunt cele două baloane ale Ajna chakra, care fac ca capul să balanseze în stânga și dreapta și altele.
Eu vă recomand să faceți un tratament cu infiltrații pe partea din spate a gâtului, la medicul neurolog.
Și după aceia să efectuați cunoscută asană statul pe un picior, care am descris-o la lecția a doua a asane-lor. În acest sens să mai spunem ceva despre această asană. 7 Vrkasana(Postura Struțului). Această postură este folosită pentru purificarea Lalanei chakra și a obturațiilor principiului Vata din canalele semicirculare. Care au rol în reechilibrarea corpului fizic în momentul când ne împiedicăm de un obiect fizic și ne pierdem echilibrul. Această asană o veți executa mărind timpul treptat până ajungeți să stați o jumătate de oră pe un picior. Deci în prima fază faceți infiltrații la medicul neurolog, în faza a doua practicați pranayama și postura struțului. Iar dacă nici atunci nu cedează, vom cere doctorului neurolog un medicament cu acțiune mai ușoară, dar pe care să îl putem folosi(să nu fie dăunător stomacului) un timp mai îndelungat. Vom introduce căldură cu ajutorul cărămizi pe oasele temporale și osul occipital. Yoghini care au fost purificații prin Postura Struțului și pranayama(Sitali sau respirația alternativă), în corpul lor nu apar amețeli și vârtejuri. Iar când se împiedică de un obiect pe stradă sau câmp, simt numai o vibrație(zguduitură) fără aș pierde poziția de echilibru
Despre mine vă pot spune că nu am avut amețeli și vârtejuri, am avut suficientă prana în învelișul de pranayama, ca să nu se poată manifesta aceste boli. Ca să nu vă spun minciuni Marea Zeiță Kundalini m-a supus unui test de verificare, dacă cad sau nu cad când mă împiedic de un obiect solid și dur(verificarea s-a făcut în perioada în care am scris această lecție). Am fost la cumpărături la Penny Marker și am făcut multe cumpărături. În mâna stângă aveam o plasă care avea o greutate de 6 Kg, iar în mâna dreaptă tot o plasă cu o greutate de 6 Kg. Vin eu pe trotuar și la un moment dat trebuie să traversez două străzi și două linii de tramvai, trec prima stradă și urmează linia de tramvai, dar privirea mea se uita dacă pe cealaltă linie nu vine tramvaiul. Piciorul drept lovește puternic un bolovan și se produce un moment de răsturnare a corpului conform legilor mecanici, dar surpriză piciorul stâng rămâne ferm pe poziție și susține corpul care este acum îndoit în jurul centuri pelviene cu un unghi aproape de 90 de grade. Iar piciorul din partea dreaptă o ia înainte(totul se face automat) și face un pas mult mai mare, dar se oprește ferm pe sol și corpul se oprește din cădere. În momentul când piciorul drept s-a dus mult înainte, tot corpul s-a înclinat spre partea dreaptă foarte mult. Pentru că în partea dreaptă se produse un moment de răsturnare care avea punctul fix contactul piciorului drept cu piatra(față de care se produse momentul de răsturnare). Și astfel se produse o echilibrare a celor două momente, adică a momentului de îndoire în jurul centuri pelviene și a momentului de răsturnare în jurul punctului de contact cu piatra. Rezultatul a fost înclinarea corpului foarte mult spre dreapta, dar nu căderea la sol. În acest fel Marea Zeiță Kundalini mi-a arătat că tot ce scriu eu despre această echilibrare este precisă și exactă.

Figura 40. „AMEȚEALA.”

Figura 41. „ANGINA PECTORALĂ.”

Figura 42. „ANGINA PECTORALĂ.”


Figurile 40, 41 și 42. Amețeala și Angina pectorală.


A cincea boală.
Medicina de familie. 5. ANGINA PECTORALĂ. Angina, numită și angină pectorală, reprezintă o durere toracică sau senzația de greutate care apare atunci când mușchiul cardiac nu primește suficient sânge. Îngustarea arterelor din cauza depunerilor de grăsime(ateroame) sau ocazionale din cauza unei afecțiuni care interferează cu fluxul sanguin către mușchiul cardiac, face ca inima să nu primească suficient sânge și oxigen. În cazul anemiei numărul celulelor roșii(care conțin hemoglobină, care este molecula care transportă oxigenul) sau cantitatea de hemoglobină din aceste celule este scăzută. În acest caz miocardul primește puțin oxigen. Un flux sanguin inadecvat(ischemia) către miocard conduce uneori la apariția anginei. Inițial angina apare în timpul efortului fizic sau a unui stres emoțional care necesită un travaliu cardiac mai mare și care crește astfel necesarul de oxigen al inimii. Fluxul sanguin redus prin arterele înguste nu poate satisface necesitățile crescute de oxigen. Dacă o arteră este foarte îngustată(de obicei peste 70%) angina poate apărea și în repaus, atunci când nevoile inimii sunt minime. Sindromul X este o formă de angină care nu este produsă nici de spasm, nici de blocarea aparentă a unei artere coronariene mari. Îngustarea tranzitorie a arterelor coronare mult mai mici este responsabilă de aceste simptome, cel puțin la uni pacienți. Motive pentru care o arteră se îngustează tranzitoriu nu sunt cunoscute, dar se consideră că este vorba de un dezechilibru chimic al inimii, sau tulburări ale funcțiilor arterelor mici(arteriole). Se cunosc mai multe tipuri de angină: a). angina nocturnă, b). angina de decubit, c). angina variată, d). angina instabilă care este o urgență medicală. Angina pectorală se manifestă printr-o durere în piept(în regiunea inimii și a sternului), de scurtă durată, 3 – 5 minute și maxim 15 – 20 de minute. Când durerea depășește 30 de minute sau nu cedează la nitroglicerină(care dilată mult vasele de sânge), medicament pe care cei mai mulți pacienți îl poartă cu ei, în permanență, mai mult ca sigur că ne aflăm în fața unui bolnav cu infarct miocardic. În acest caz trebuie chemat de urgență medicul.
Medicina chineză. Pentru medicul tradiționalist durerile anginoase sunt produse de surplusul de energie din meridianul Vase – Sex, care controlează circulația sângelui și automatismul inimii. Îndepărtarea acestui exces energetic va ameliora durerile. Bolnavi care fac crize de angină pot folosi presopunctura, pe lângă nitroglicerină sau alte medicamente cu acțiune asemănătoare.
Medicina chineză. - „Bariera internă- VS6 figura 41, situat la 2 Cun deasupra mijlocului pliului pumnului – dispersie. - „Punctul inimii- V15 -- Figura 42, situat pe orizontala ce trece printre vertebrele D5 --- D6 la 1,5 Cun de o parte și alta a axei coloanei vertebrale - dispersie. Alte indicații: palpitații, astm bronșic - dispersie.
Yoga noastră. Despre mine ce vreau să vă spun că nu am avut angină pectorală, ischemie sau alte boli de inimă, eu am făcut yoga de la 3 ani și aceste boli nu au avut cum să pătrundă în corpul meu. Totuși sunt persoane care vin la yoga cu multe boli de inimă și multe probleme în zona Anahata.
Yoga noastră. În cadrul asane-lor am arătat care sunt asane, ce purifică mult inima. Ca postură de bază pentru purificarea inimii vom folosi postura Lotus și mai puteți folosi următoarele asane : Dhanurasana, Matsyasana, Salabhasana, Bhujangasana și diferite răsucirii, având punct fix zona Anahata. Vom folosi MantraYAM,iar ca procedeu vom folosi Likhita Japa de 300000 de ori, dar în timp ce scriem o vom repeta mental. Vom folosi ca Pranayama Sitali” și respirația alternativă, cu o reținere de minim 20 de secunde. Vom aduce suflul prana în zona Anahata și în zona inimii și îl vom reține ocolo cât putem de mult și după aceia respirăm încet pe nas. Vom căuta pe YouTube cântece care stimulează chakra Anahata și Lotusul inimii. Toate aceste purificări vă vor face o Anahata puternică și imposibil de atacat de boli.

Figura 44. Astmul Bronșic.

Figura 45. Astmul Bronșic.

Figura 48. Balonările.



Figura 43. Astmul Bronșic.

Figurile 43, 44 și 45. Astmul Bronșic.


A șasea boală.
Medicina de familie. 6. ASTMUL BRONȘIC. Astmul bronșic este o afecțiune caracterizată prin îngustarea căilor respiratorii(proces reversibil) ca răspuns la anumiți stimuli. Așa cum am arătat la structura plămânului, că căile respiratorii interne sunt bronhiile, care sunt niște tuburi cu pereți musculari. Celulele care formează învelișul interior al bronhiilor prezintă pe suprafață niște structuri microscopice denumite receptori. Există trei tipuri principali de receptori : beta-adrenergici, colinergici, peptidergici. Acești receptori identifică prezența anumitor substanțe și stimulează mușchii bronhiilor să se contracte sau să se relaxeze, astfel fluxul aerian este modificat. Astfel receptorii beta-adrenergici, dilată căile aeriene deci produc creșterea fluxului aerian. Astfel receptorii colinergici și peptidergici produc contracția mușchilor bronhici, deci reduc fluxul aerian. La o persoana care are astm, căile respiratorii se îngustează ca răspuns la stimuli care în mod normal nu le afectează. Îngustarea poate fi declanșată de numeroși agenți alergeni inhalați, cum ar fi polenurile, particulele provenite de la acarienii care trăiesc în praf, secrețiile gândacilor de bucătărie, particule provenite din pene sau părul de animale. Anumite persoane cu astm nu prezintă simptome aproape niciodată, având numai episoade ocazionale ușoare de dispnee(denumită și respirație scurtă). Alți pacienți tușesc și prezintă wheezing(este un sunet fluierat, muzical generat în timpul respirației) aproape în permanență. Boala se manifestă în general dimineața. Boala mai poate debuta cu o respirație sufocantă, opresiune toracică și sete de aer. Criza se termină cu tuse și expectorație vâscoasă și albicioasă. În mod normal o criză durează 30 de minute, dar sunt cazuri când se prelungește zile sau săptămâni. Am avut un coleg mai bătrân ca mine și când se defecta liftul urcam pe scări și până la etajul 6 fluiera în continuu, noi îi spuneam închidă supapa(dânsul era specialist în locomotive).
Medicina chineză. Din punct de vedere al medicinei tradiționale, astmul bronșic este de două tipuri: prin exces de energie la nivelul plămânilor, caracterizat prin violențe de sufocare și prin vid de energie la nivelul plămânilor, ce se caracterizează prin respirație greoaie, permanentă, pe fondul căreia se pot instala crize. Acupunctura sau presopunctura nu vindecă definitiv aceste boli, dar contribuie la rărirea crizelor și la atenuarea intensității acestora.
Medicina chineză. Pentru astmul bronșic prin exces de energie se recomandă masarea punctelor: - „Mlaștina de un metru” - P5 – Figura 43, situat pe pliul cotului, în afara tendonului mușchiului biceps – dispersie. Alte indicații: tuse, hemoptizie – dispersie. - „Stâlpul cerului” - V10 – Figura 44, situat pe orizontala ce trece prin comisura buzelor, la 1 Cun de o parte și alta a liniei mediane posterioare – dispersie. Alte indicații: cefalee occipitală și insomnie – dispersie. Pentru astmul bronșic prin vid de energie se recomandă masarea punctelor: - „Atelier central” - P1 -Figura 45, situat sub claviculă, la extremitatea externă a spațiului II intercostal – tonifiere. - „Perla prețioasă” - VC31 - Figura 45, situat pe marginea scobituri sternului – tonifiere. Alte indicații: faringite și amigdalite tonifiere.
Yoga Noastră. Pentru astmul bronșic în cadrul Yogi Noastre vom practica mult timp Pranayama: Respirația alternativă cu o reținere de minimul 20 secunde, deci ciclul << 5 -- 20 – 10 >>. După ce ne vom obișnui cu Pranayama și simțim cum circulă prana în canalele subtile, vom căuta să aducem prana în Anahata. Și să o menținem acolo cât putem de mult și după aceia să respirăm pe nas. Cei care nu pot face acestă pranayama, vor face Likhita japa cu mantra YAM și vor practica toate asan-ele care le-am amintit la angina pectorală. Despre mine ce să vă spun nu am avut această boală eu de mic am practicat asan-ele și pranayama.
A șaptea boală.
Medicina de familie. 7. BALONĂRILE. În general medicii consideră un abdomen normal când acesta la palpare este moale, suplu, elastic și nedureros, iar dacă îl privim din lateral să fie plat(nici excavat, nici mărit în volum). Astfel în cazul unor boli precum, diaree, dizenterie, peritonită etc, abdomenul devine dureros la palpare. Astfel în prezența unor tumori, revărsat lichidian, țesut grăsos din abundență și acumulări de gaze în intestine, abdomenul crește în volum. În acest ultim caz îl vom numi balonări. Deci balonările apar în boli de ficat, indigestie, colite, constipație etc.
Medicina chineză. Medicina tradițională consideră balonările ca energii nocive care stagnează în intestine. În acest caz dispersarea energiilor aduce cu sine ameliorarea suferinței respective.
Medicina chineză. Masați punctul – „Stomac inferior” - VC19 -- Figura 48, situat la 2 Cun deasupra ombilicului(buric) – dispersie. Alte indicații: vărsături dispersie. Alte manevre: lovituri ușoare, cu vârful degetelor. Pe osul sacru, dar mai ales pe locul unde acesta se articulează cu vertebra V lombară.
Yoga noastră. Și eu am avut balonări și totdeauna masam acest punct numit Stomac inferior, iar în cadru Yogi Noastre executați postura pentru gaze (Vataianasana).

Mare zeu Vasile, Vasile în postura Bhadrasana.

Mare Zeu Vasile, Vasile. La absolvirea școli profesionale în specialitatea „Lăcătuș” în anul 1964. 




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu