luni, 27 iulie 2015

Vasile Ivașca, Cele Trei Medicine: Clasică, Presopunctura și „Procedeele yoghine superioare.” Pentru yoghinii din „Yoga Noastră”. A treia lecție.

Mare Zeu Vasile, Vasile executând Pranayama și postura diamant. Diferite tipuri de asane și faze ale respirație complete. Bagavan Vishnu și Zeița Sarasvati.

Mare Zeu Vasile, Vasile in postura Lotus și Bhadrasana. Diferite tipuri de Pranayama. Corpul subtil cu chakrele sale și bija mantra elementelor subtile.




Am pornit o nouă lecție a celor trei medicine, știu că vă este greu să înțelegeți, dar mai greu este să le efectuați în mod practic, ce să-i facem „Yoga este o super știință practică.Totuși există multe ființe umane care traduc cărți de yoga și dau diferite interpretări yogăi din ele. Totuși la aceste ființe umane noi în yoga le spunem „speculanți mentali.Mai sunt unele ființe umane cărora noi le spunem „gimnaști” și care execută multe asane mai perfect ca yoghinii și ei se dau marii yoghinii. Și mai afirmă sus și tare că aceasta este yoga și nimic altceva. Întâmplarea a făcut să am o cunoștință care practică yoga și practică mult statul în cap(sirshasana). Ne întâlnim pe stradă și ne apropiem noi unul de altul și el începe să îmi spună că execută zilnic această asană timp de aproximativ o oră și mi-se laudă cât de mult execută el asane-le. Eu nu îi zic nimic și îl las să vorbească și yoghinul meu se laudă și se laudă cu asane-le lui, dar corpul lui emană putoare(o duhoare care nu o puteam suporta), la care eu am început să mă îndepărtez de el. Eu mă îndepărtam, iar el venea după mine, îi plăceau vibrațiile mele. De câte ori ne-am mai întâlnit, căutam să îl evit și astfel i-am dat o lecție dură că nu cunoaște yoga(alcătuirea și funcționarea corpului subtil). Ce vreau să vă subliniez cu această mică introducere cu înțeles de tâlc. Că oricât de multe asane veți face, ele nu pot elimina mirosul din corpul dumneavoastră. În acest sens trebuie practicată „Pranayama” și purificarea prin „Foc”. Iar pentru a obține o cunoaștere superioară trebui aduceți Prana în Vishuddha și să o țineți mult timp acolo, până când eliminați credința și îndoiala.
Medicina de familie. 8 CELULITA. Se știe că în viață femeile au de luptat cu trei mari probleme: ridurile, obezitatea și celulita. Primele două probleme, beneficiază în prezent de de multe mijloace terapeutice și în ultima instanță sunt intervențiile chirurgicale. Celulita rămâne o enigmă greu de rezolvat și aproape imposibil pentru femeii. Această celulită despre care vorbim noi nu este produsă de o infecție bacteriană inflamatorie ci este o „formă specială de obezitate,” care este numită greșit celulită. Dacă mergi pe stradă și vezi femei în pantaloni și le privești din spate vei observa că au coapse, genunchii , gambe și glezne umflate, iar la unele femei aceste umflături sunt exagerate(parcă îi deformează corpul). Astfel 90% din femei prezintă această boală și foarte puțini bărbați. Astfel femeia cu celulită prezintă depuneri dizgrațioase de grăsimi în anumite regiuni ale corpului: bazin, coapse, genunchii, gambe și glezne. Această grăsime poate fi moale și nedureroasă la pipăit sau, dimpotrivă, dureroasă și dură, petrificând zona respectivă. Medicina consideră printre cauzele acestei boli se află un număr excesiv de foliculină, unele boli digestive sau nervoase, deformări ale coloanei vertebrale, piciorul plat, consumul excesiv de medicamente diuretice etc. În primul rând medicul specialist determină cauza care a produs boala respectivă și numai după aceia procedează la tratarea acestor cauze, tratamentul este anevoios și de lungă durată. În prezent medicina modernă aplică un tratament local folosind o gamă largă de procedee terapeutice cum ar fi: masaje energetice, mesoterapie, electroterapie, aplicații calde de parafină sau nămol, acupunctura, presopunctura etc.
Fiecare localizare a celulitei își are punctele sale speciale:
Medicina Chineză. - Pentru celulita feselor se masează cele trei puncte situate de o parte și de alta a osului sacru, figura 46.
- Pentru celulita șoldurilor se masează punctele situate pe fața externă a șoldurilor, puțin deasupra regiunilor celor mai proeminente , figura 46.
- Pentru celulita coapselor se masează punctele situate în centrul fețelor anterioare și posterioare ale coapselor, figura 46.
- Pentru celulita genunchilor se masează punctele cunoscute sub numele de„Izvorul din podișul extern”, situat în scobiturile de sub genunchi, pe fețele externe ale gambelor, în locul de întâlnire al celor două oase: tibia și fibulă, Figura 47.

Figurile 46 și 47. Celulita.






Figura 46. Celulita.

Figura 47. Celulita. 


Cum privim noi în Yoga Noastră această boală complicată în care femeile trebuie să suporte un surplus de umflătură în partea mai de jos a corpului, vă voi arăta în tabelul alăturat.
Yoga Noastră. Printre primele cauze aș sugera că în procesul creației, femeia a primit sarcina de a purta în pântecul ei copilul. De aici rezultă că ea are o greutate suplimentară în burta sa. Toată această greutate va face o presiune asupra întregi zone abdominale, dar mai ales asupra chakre-lor Muladhara și Svadhisthana care vor funcționa puțin blocate pe timpul sarcini. În acest fel o cantitate din materia fecală care staționează în intestinul gros(care ar fi trebuit eliminată) este absorbită prin pereți intestinului și depozitată în bazin, coapse, genunchii, glezne(sub formă de obturații ale principiului Vata). A doua cauză ar faptul că femeia hărănește și copilul și trebuie să mănânce mai mult. De aici rezultă multe tulburări digestive și nervoase la femei. Mulți consideră că la domnișoare nu ar trebuiavem acest fenomen, dar trebuie să știmaceste domnișoare au fost mame în întrupările trecute. Și ar mai fi o problemă, în timpul actului sexual cea care este deformată, cea care este umflată este femeia. Deci în timpul acestui contact sexul femeia poate să ia multe negativități de la bărbat și prin aceasta să își blocheze anumite chakre.
Yoga Noastră. Ca metodă principale vom folosi postura jumătate Lotus, postura diamant și alte posturi ușoare. Iar ca respirație vom folosi „Sitali”, vom folosi „Postul selectiv,” adică vom mânca o supă de fidea timp de două zile și vom repeta acest post selectiv până ce vom observaavem o ardere mai puternică în corp. La inițiere Pitagora folosea pentru discipoli un vas cu apă și o bucată de pâine uscată pe timp de 12 ore. Dacă nici așa nu avem arderi mai puternice vom efectua „Postul totalde o zi. Prin post total înțelegem, că nu vom mânca și bea apă timp de o zi. Deci acest post total îl vom aplica pe o perioadă îndelungată de timp, până când vom observa o ușurare a corpului. Deci în acest caz suflul „samana” care este focul subtil în corpul dumneavoastră a crescut mult. Vom mai efectua terapia prin clismă, vă voi vorbi despre clismă când vom introduce lecții despre„Medicina Ayurvedică”. Ce să vă mai zic, eu când am început „Yoga Noastră” pe bloger am spus următoarea frază Iubiți Marii Zeii că și ei vă vor iubi pe voi.” Deci în acest caz dumneavoastră trebuieaduceți ofrandă de florii, mâncare și alte dulciuri în fața Marilor Zeii. Și să ascultați muzică de pe YouTube care glorifică Marii Zeii, pentru a vă purifica în vibrația Marilor Zeii. Dacă această condiție „Primordială a Yogi Noastre” este îndeplinită dumneavoastră veți urca în „Marele Paradis al Yogi Noastre”.

Mare Zeu Vasile, Vasile în starea de Beakunva.


Mare zeu Vasile, Vasile executând Pranayama. Biserica din satul Josani în mijloc vedere spre altar,  iar în stânga unchiul Gherlan Dimitrie.



A noua boală.
Medicina de familie. 9. CONSTIPAȚIA. Constipația este o boală în care pacientul prezintă scaune dificile sau rare. Constipația poate fi acută sau cronică. Constipația acută debutează brusc și este ușor de identificat. Constipația cronică poate debuta insidios și persistă mai multe luni sau chiar ani. La persoanele constipate, materiile fecale sunt frecvent sau întotdeauna de consistență tare și sunt dificil de eliminat. De asemenea, persoanele afectate pot avea senzația că rectul nu s-a golit suficient.
Cauze: a). Diminuarea tranzitului intestinal. Constipația apare de obicei atunci când tranzitul (pasajul) materiilor fecale prin intestinul gros se reduce. În condiții normale, pe măsură ce materiile fecale avansează prin colon, apa din ele este reabsorbită. Încetinirea tranzitului permite extragerea unei cantități mai mari de apă, cu formarea unor materii fecale uscate și de consistență crescută și cu dificultăți de defecație, toate aceste elemente fiind caracteristice pentru constipație. Unele medicamente încetinesc tranzitul intestinal, cum sunt hidroxidul de aluminiu, sub-salicilatul de bismut, sărurile de fier, agenții anti-colinergici și multe sedative care produc frecvent constipație. Sunt multe boli care încetinesc tranzitul intestinal. În cazurile în care tranzitul se reduce foarte mult, situație denumită inerție colonică(colon inactiv), intestinul gros nu mai răspunde la stimulii care produc defecația: aportul alimentar, umplerea stomacului, umplerea intestinului gros și prezența de materii fecale în rect.
b). Deshidratarea și dietă săracă în fibre. Deshidratarea conduce la constipație deoarece organismul încearcărețină apa în sistemul circulator, inclusiv prin extragerea acesteia din materiile fecale. Deficitul de fibre(componente alimentare nedigerabil) în dietă determină constipație, deoarece fibrele ajută la retenția apei în materiile fecale și cresc volumul acestora, astfel că devin mai ușor de eliminat.
c). Obstrucția. Aglomerări compacte de materiale fecale parțial digerate sau nedigerate(bezoarii) și corpi străini sau cancer localizat în colon pot de asemenea bloca tranzitul intestinal.
d). Dischinezia. Dischinezia reprezintă dificultăți la defecare cauzată de afectarea controlului musculaturii anale și pelviene. A avea scaun presupune în mod normal relaxarea mușchilor planșeului pelvian(mușchii care susțin vezica urinară, uterul și rectul) și mușchii circulari (sfincterele) care mențin anusul închis. Dacă acesta nu se realizează eforturile de defecație sunt inutile, chiar dacă sunt intense. Persoanele cu dischinezie resimt nevoia de a avea scaun, însă nu pot face acest lucru. Efortul depus în timpul defecației determină creșterea presiunii în venele din jurul anusului și pot conduce la apariția hemoroizilor. Și eu am avut hemoroizi din cauza efortului depus pentru a face defecația.
e). Îmbătrânire. Constipația este frecventă în special persoanelor în vârstă. Și eu am avut un vecin care la 80 de ani era apăsat pe burtă ca să scoată din el materiile fecale. Constipația poate produce dureri abdominale care apar în timpul scaunului sau între scaune. Constipația poate produce greață și scăderea apetitului. Tratamentul ideal al constipației este prevenire sa. Medicii recomandă următoarele sfaturi: a). obișnuința scaunului la o anumită oră din zi, de preferat dimineața, când energia din meridianul intestinului gros este maximă(între orele 5 – 7); b). plimbări pe jos, zilnic, câte 3 – 4 kilometri; c). gimnastică și masaj special, pentru întărirea mușchilor abdominali; d). în fiecare dimineață, pe nemâncate, se va bea câte un pahar cu apă călduță; e). regim alimentar bogat în fructe și legume verzi și sărac în dulciuri și proteine.


Mare Zeu Vasile, Vasile împreună cu Tati Shiva și Mari Zeii.

Mare Zeu Vasile, Vasile executând postura Diamantului.


Medicina chineză.
Pentru medicul tradiționalist constipația se datorează fie unui exces de energie YANG, fie unui exces de energie YIN.
Constipația de tip YANG este însoțită de un abdomen balonat și zgomote caracteristice. Ea poate fi tratată prin masarea punctului - „Marele fenomen”- S27 – figura 49, situat pe abdomen. Acest punct se va repera în felul următor: se va trasa sub ombilic un T inversat, ale cărui linii componente(verticală și orizontală) să echivaleze cu 2 CUN. Punctele se găsesc exact la extremitățile liniei orizontale tonifiere. Alte indicații: sportivi și artiști, pentru fortificarea mușchilor abdominali.
Constipația tip YIN este însoțită de un abdomen moale. Pentru combaterea sa masați punctul - „Fundul văii” - IG4 – figura 50, situat la unirea celor două oase din prelungirea degetelor mare și arătătortonifiere.
Pentru orice tip de constipație se mai poate folosi următoarele manevre, figura 49: - Shiatsu – în partea stângă a abdomenului inferior(presiuni Shiatsu), timp de 3 minute, apoi după o pauză de 3 minute bolnavul va bea un pahar cu apă sărată, după care va merge la toaletă. Această manevră se va executa în fiecare dimineață, mai multe zile la rând. Procedeul fiind a specialiștilor japonezi care ne asigură că dă rezultate bune. Lovituri blânde pe regiunea sacrală, deasupra anusului.
De reținut! Pentru o constipație survenită brusc și însoțită de dureri abdominale, vărsături și stare generală rea, adresați-va imediat medicului. Mai mult ca sigur că vă aflați în fața unei urgențe medico -chirurgicale, cunoscută sub numele de abdomen acut.





Figura 49. Constipația.

Figura 50. Constipația.

Figurile 49 și 50. Constipația.


Ce spunem noi în Yoga Noastră despre„Constipație, blocarea intestinului gros și absorbția în intestinul gros vă voi arăta în tabelul alăturat.
Casă fim mai lămuriți ce înseamnă această „Constipație” vom împărți yoghini în două grupe mari: a). yoghini care au mai făcut yoga în întrupările anterioare sau sunt yoghin începători, dar au corpul subtil pur și nu au una din cele 6 blocaje ; b). yoghini care au practicat yoga în întrupările anterioare sau sunt yoghini începători și au 2 sau 3 blocaje sau toate cele 7 blocaje. Și eu am avut acestă constipație. Până în anul 1972 nu știam de bolile intestinului subție sau intestinului gros și dacă chiar avem constipație nu o băgam în seamă. În acest caz timpul trecea și eu nu realizam nu eram atent ce se întâmplă cu mine. Să luăm un exemplu seara la ora 21 veneam de la facultate și pe drum purtam conversații cu câte un coleg. Și în intestinul meu subțire apăreau puternice dureri(colici), care se manifest-au cu intermitență. Dar după ce mă depărtam de persoana respectivă, masând puțin zona abdominală durerea înceta. Acești colegi ai mei care mi-au plasat negativități-le lor, ei se numesc Cristea și Aioanei Costache. Acest lucru a fost posibil datorită faptului că Eu eram interesat de discuțiile purtate, se refereau toate la lecțiile predate la facultate. Altă problemă Eu mergeam des la mătușa Vetuța, ea era sora lui mama. Totdeauna sâmbăta și Dumineca eram la ei după amiază. Acolo jucam șah, vizionam meciuri și le comentam împreună. Altă dată îl ajutam pe unchiul Moldovan Ioan la diferite activități gospodărești. Iar unchiul Ion îmi povestea diferite întâmplări din viața lui. Unchiul Moldovan Ion a locuit în Cluj și a fost portarul de rezervă al Universități Cluj. Dar o dată cu cedarea Ardealului de Nord la unguri în 1939, el și familia sa s-au refugiat la Reșița. Acest fapt s-a datorat că tată-l lui unchiul Ion era Polițai în Cluj și era un mare susținător al Românilor. În acest caz eu serveam masa la mătușa Vetuța, mâncare preparată de ea. Ajuns acasă mă dorea groaznic zona abdominală. Și după ce executam diferite asane, scăpam de durere. În acest caz Eu nu sesizam că durerea era de la mâncarea mătuși Vetuța sau de la cei doi colegi cu care venisem în discuție. După anul 1990 am sesizat acest fapt și am întrerupt orice legătură cu mătușa Vetuța și discuții inutile cu colegi. Deci domni Yoghini vă rog să vă protejați. Referitor la această constipație și colici avuți de mine vor fi tratați în lecțiile de Medicină Ayurvedică.
Răspuns pentru punctul a. În acest caz yoghinii vor practica următoarele asane: postura Lotus, jumătate lotus, siddhasana, bhadrasana, vajrasana, dhanurasana, vataianasana și alte asane care le considerați dumneavoastră necesare, pentru a întări puternic planșeul pelvian(chakr-ele Muladhara și Svadhisthana). Vom practica Pranayama alternativă și Sitali, vom aduce Prana în chakr-ele Muladhara, Svadhisthana și Manipura și o vom menține acolo în jur de 1 minut, după care vom respira pe nas. Vom practica aceste asane și pranayama până vom avea controlul perfect asupra tractului intestinal(adică vom putea elimina prin forță tot ce avem în intestinul gros). Vom practica spălarea intestinului gros prin terapia cu clismă. Vom spăla cu cinci vase de apă călduță, iar în al șasele vas, vom introduce un ceai preparat special. Vom face Likhita Japa cu mantr-ele „LAM și VAM.
Răspuns pentru punctul „b”. În acest caz vom practica tot ce a spus la punctul „a”, dar vom observa că aceste super blocaje nu pot fi eliminate nici cu cele mai puternice metode yoghine. Dacă toate procedee-le pe care, le-am amintit eu, le ați practicat ani de zile, când veți face analizele medicale, doctorul va constata că aveți analize perfecte. Ce înseamnă acest lucru, vă spun cuvintele rostite de doctorița mea de familie dr. Vamoșiu Ana Nici dacă eu aș fi căutat să vi le potrivesc, nu aș fi putut face acest lucru, atât de perfecte le aveți.” Analizele au fost făcute la 57 de ani. Dacă dumneavoastră nu o aveți trezită pe Marea Zeiță Kundalini, nu aveți probleme cu durerile. Durerile apar numai atunci când faceți Pranayama peste o oră pe zi și Marea Zeiță Kundalini fiind trezită începe să vă purifice chakr-ele și canale subtile din corp. Deci începe procesul de Zeificare în dumneavoastră, pentru aceste dureri am spus să practicați „Sitali.” să vă mai diminueze aceste dureri.
Yoga Noastră. Concluzii: ce am spus la Celulită că veți beneficia de acel bonus care se dă yoghinilor din Yoga Noastră privind „privind iubirea față de Marii Zeii” e valabil și aici. Vreau să fim bine înțeles că un creștin sau musulman sau budist sau evreu sau devoți ai Zeului Krishna nu vor beneficia de acest bonus. Pentru că toți ce care practică aceste religii nu iubesc Marii Zeii”. Mai este o„comicărie,” sunt uni yoghini care practică Yoga Noastră și ei sărută Cruce lui Cristos” sau practică cultulMoaștelor”.
Yoga Noastră. Să mai lămurim puțin lucrurile ca să fie clare pentru dumneavoastră ce înseamnă Superiorul și Inferiorul” în Yoga Noastră. Să luăm exemplul tot cu profesorul de la Sorbona. Profesor care are toate gradele didactice luate și în plus este academician și laureat al premiului Nobel. Totuși profesorul nostru nu mai vrea să se pregătească pentru lecții îi vine greufacă această muncă, nu mai vrea să fie elegant în fiecare clipă, nu mai vreaaibă un respect deosebit față de colegi și studenți. Și cei vine lui în minte, hai să găsesc un nou loc de muncă unde aceste deziderate nu trebuiesc respectate și găsește un post de măturător. Se apucă el de noua lui muncă, se îmbracă în salopetă și începefacă curățenie pe sector(stradă) strânge multe gunoaie și le încarcă în tomberon. Dar înainte când trecea pe stradă nu observa nici un gunoi, acum el trebuie să le strângă și să le încarce în tomberon. Gunoaiele și salopeta sa put și corpul lui este impregnat de acel „miros specific gunoierilor,” nu mai atât el trebuie să depună un mare efort fizic ca să-și termine sectorul repartizat. Mai mult el trebuie să lucreze prin ploaie, frig, noroi sau zăpadă și toată această muncă îi aduce și un câștig mic. La urma urmei profesorul face o analiză comparativă a celor două meserii practicate și astfel el găsește următoarele răspunsuri: a). munca de gunoier este o muncă unde se cere un efort fizic deosebit, dar tot acest efort este prost plătit(deci este o muncă inferioară), b). munca de gunoier este acea muncă prin care putoarea din gunoaie și salopetă îi va penetra și impregna învelișul de pranayama. Și astfel acel „miros specific gunoierilor” îi va cuprinde treptat tot învelișul de pranayama, de care cu greu va scăpa în mai multe întrupări. Eu când trec pe lângă un gunoier îl știu după miros și dacă își va impregna corpul cu mii de parfumuri. Și astfel profesorul nostru reveni la catedra de la Sorbona cu mai multă hotărâre de a se perfecționa pe sine însuși și studenți domniei sale. Numai după ce primit acel „miros specific gunoierilor” a înțeles profesorul de la Sorbona să facă o diferență între muncă inferioară și cea superioară. În povestioara noastră profesorul de la Sorbona sunteți dumneavoastră yoghinii din Yoga Noastră care credeți că Eu vă spun fantezii și mergeți la Cristos să văMântuiască”. Dar după ce vă veți umple de boli și multe putori, veți zice tot mai bine e la Yoga Noastră.

Mare Zeu Vasile, Vasile, Tati Shiva și Zeii Medii.


Mare Zeu Vasile, Vasile, Tati Shiva și Marii Zeii și Zeițe.


A zecea boală.
Medicina de familie. 10. CONVULSIILE. Convulsiile sunt contracții involuntare ale unui grup de mușchii, sau musculaturii întregului corp, ceea ce atenționează bolnavul respectiv. În funcție de tipul de boală, convulsiile sunt însoțite de numeroase alte simptome. Una din bolile care este însoțită de convulsii sunt crizele epileptice. Crizele epileptice reprezintă tulburări periodice ale activității electrice a creierului, care conduc la disfuncții cerebrale temporare. Pentru desfășurarea normală a funcțiilor cerebrale este necesar ca impulsurile electrice să se descarce într-o manieră ordonată, organizată și coordonată. Prin intermediul impulsurilor nervoase se realizează comunicarea dintre creier și măduva spinării, nervi și mușchi, precum și în diferite arii cerebrale. Atunci când impulsurile cerebrale sunt descărcate anormal se produce o criză. Simptomele variază în funcție de aria cerebrală afectată de descărcările electrice anormale. De exemplu, dacă anomaliile electrice se produc în aria care controlează mirosul(localizat în profunzimea lobului temporal), atunci persoana poate percepe o senzație olfactivă intensă, plăcută sau neplăcută. Dacă anomalia este localizată într-o altă arie a lobului temporal, atunci pacientul percepe o senzație în care locuri necunoscute îi par foarte familiare. Dacă descărcările anormale afectează lobul frontal, atunci pacientul poate deveni incapabil să vorbească. Dacă sunt afectate arii întinse, atunci se pot produce convulsiimusculare (contracții neregulate și spasme musculare, de obicei la nivelul întregului corp). Alte simptome includ amorțirea sau furnicături într-o anumită regiune a corpului, perioade scurte de alterare a stări de conștiință(de exemplu somnolență), pierderea conștientă, confuzii, și pierderea controlului sfinterian (incontinență). Cea mai severă criză de epilepsie este „status epilepticus” care prezintă o urgență medicală imediată. În această epilepsie se produc descărcări electrice la nivelul întregului creier. Criza durează 15 minute, sau se produc crize recurente între care pacienții nu își redobândesc complet starea de conștiință. Persoana are „convulsii” cu contracții musculare intense și nu poate respira adecvat. În absența instituirii rapide a tratamentului, cordul și creierul devin suprasolicitate și la nivelul lor se produc leziuni permanente, iar pacientul poate deceda. Contracțiile musculare rapide și intense pot produce leziuni, inclusiv fracturi osoase. Iar pierderea bruscă a cunoștinței poate cauza leziuni severe produse de căderi și accidente (inclusiv moartea sau să omoare el alte persoane). Toate convulsiile, indiferent de cauză, necesită un tratament de urgență. Până la sosirea medicului, una din persoanele din apropiere va așeza bolnavul la orizontală, apoi îi va slăbi din strânsoarea hainelor. I se va introduce între dinți o batistă îndoită de mai multe ori, pentru a nu-și mușca limba. La nevoie i se va aplica lovituri ușoare pe obraz, cu batista muiată în apă.
Medicina chineză. Toate convulsiile, pe lângă măsurile enumerate înainte, pot fi tratate și prin presopunctură, prin masarea punctului - „Micul negustor” - P11 – figura 51. situat în apropierea unghiei degetului mare de la mânătonifiere. Stimularea acestui punct poate fi efectuată și prin strângerea energică a vârfului degetului mare.
Medicina chineză. Alte indicații: hemoragie nazală tonifiere. Alte manevre: strângerea puternică a vârfului degetului de la mâna, figura 51; strângerea puternică a lobului urechii, în special pentru convulsiile copiilor, figura 52.

Figura 51, Convulsiille.

Figura 52. Convulsiile.

Figurile 51 și 52. Convulsiile.


Ce spunem în Yoga Noastră despre„crizele epileptice” și efectele care le însoțesc „convulsiile”.
Se știe că în medicina europeana sistemul nervosfuncționează cu o energie specială pe care domnia lor au numit-o generic „energie psihică”. Totuși noi în Yoga Noastră nu folosim acest termen European, nici termenul de „energie biologică,” nici concepția indiană prin care„Prana” ar fi prima emanație a lui„samavit.” Atunci ce am spus noi despre „Prana Shakti”în lecțiile anterioare: a). că Prana Shakti este emanată de Tati Shiva de la „Paravanul de Protecție a Marilor Zeii” împreună cu Mami Kundalini(care conține în Ea sub formă subtilă toată creația, deci este Matrika) și Pranava OM. În corpul Mamei Kundalini se găsesc cele 50 de bije(foneme) ale Zeităților fundamentale. Despre Prana Shakti, în Yoga Noastră, Eu spun că în procesul creației este „energia, conștiință superioară, motorul și programatorul acestei creații.” Deci prin Prana Shakti Tati Shiva menține viața și toate transformările din acest univers. Dacă 5 minute s-ar întrerupe această emisie, majoritatea ființelor ar muri, iar Galaxiile s-ar ciocni între ele, ar fi un carambol total. Totuși de ce i-se mai spune, energie biologică sau energie psihică. Am spus mai în toate lecțiile învelișul de pranayama pute și eu stăteam la 10 metri depărtare față de ființele umane pentru că nu puteam suporta acest miros. Deci Prana Shakti împreună cu toate mirosurile din organism formează ceea ce medicii spun „energie biologică.” Iar Prana Shakti împreună cu toate negativități-le din corp formează ceea ce spun medicii energie psihică.
Ce trebuie să facem noi ca să eliminăm acest deficit de prana din învelișul de pranayama. Vom practica respirația alternativă cu o reținere de minimul 20 de secunde și bine înțeles Sitali. Tot acest proces de respirație îl vom efectua mim o oră pe zi și minim 2 până la 3 ani. În acest fel ne vom face un „Înveliș de Pranayamaputernic ca să nu mai avem epilepsii și convulsii. Eu nu am știut de aceste bolii. Totuși am avut un coleg pe nume Munteanu Tiberiu care a avut aceste stări epileptice. Știu că de multe ori îl vedeam întins pe o suprafață plană primind un prim ajutor și așa după o oră își revenea. Altă dată cădea pe jos în stare inconștientă și era dus pe targă la medic pentru tratament. Acest coleg al meu și-a putut menține locul de muncă, pentru că în regimul comunist grija față de aproapele tău era pe primul plan și producția pe planul doi. Totuși știind că are probleme medicale a fost promovat ca tehnician la baza de aprovizionare a întreprinderi și astfel ne mai fiind supus unui efort fizic mai greu, crizele lui de epilepsie s-au rărit foarte mult. Dacă era la un patron la prima stare de epilepsie l-ar fi trimis în șomaj. Astăzi este pensionar și dacă nu îl văd pe stradă, el mă salută cu voce tare(acesta fiind răspunsul, că eu în gândul meu am considerat că starea lui trebuie ameliorată).



Mare Zeu Vasile, Vasile în postura Lotus.

Mare Zeu Vasile, Vasile în postura Bhadrasana.




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu