marți, 23 iunie 2015

Vasile Ivașca. Medicina Tradițională Chineză. Presopunctura, pentru yoghinii din „Yoga Noastră.” Prima lecție.

Mare Zeu Vasile, Vasile executând diferite procedee de Pranayama.

Pictograme ale Medicinei Tradiționale Chinezești. Ele reprezintă energia și diferitele ei aspecte.

Ce am găsit eu în Medicina Tradițională Chineză, am găsit multe, dar la început să facem cunoștință cu această medicină. Medicina Tradițională Chineză, a apărut după cum îi spune numele în China. Cum a apărut nu știm precis, totuși primim o sugestie că ar fi o descoperire a Marilor învățați Chinezi din antichitate. Pentru a avea o mai mare claritate ce este yoga și ce este Medicina Tradițională Chineză(dar mai ales presopunctura), am introdus un nou U.R.L pentru clarificare și a corecta unele lucruri neclare. Contactul meu cu această Medicină Chineză s-a produs în anul 1983 când în România a apărut cartea doctorului Sabin Ivan, Un masaj la îndemâna oricui „PRESOPUNCTURA.”
Se știe că Evreii și Creștinii au spus și spun că anumite părți ale Bibliei au fost obținute prin procedeul numit relevare Divină(procedeu se aseamănă cu rolul pe care îl joacă revelatorul la obținerea fotografiilor). Totuși e o mică deosebire există, în cazul fotografiei, când imprimăm o fotografie după film, pe hârtia fotografică, această imprimare, nu se va vedea până nu introducem hârtia în revelator. Eu am fost membru al cercului foto când eram elev la școala profesională și am experimentat mult timp acest procedeu de relevare a fotografiilor. Pentru ca poza să rămână(în timp) să nu se deterioreze ia trebuie introdu-să în soluția de fixator și numai după aceia poza nu se deteriorează(nu se îmbătrânește). În cazul Relevări Divine lucrurile se desfășoară în felul următor, cel care vrea să aibă această relevare Divină, trebuie să practice mai înainte starea de iubire a lui Tati Shiva (Dumnezeu). Să citească și să studieze acele pasaje din Biblie în care vrea să obțină relevarea Divină, după un efort îndelungat se obține această relevare. Numai ființele pure pot obține această relevare Divină, este interzisă oamenilor impuri. Așa cum o poză trebuie să o mai ținem și în fixator, așa și Relevarea Divină vine fixată în devot pentru eternitate. Eu văd că dumneavoastră ați sesizat deosebirea, adică trebuie să practicăm iubirea față de Tati Shiva(Dumnezeu) și să studiem Biblia. Totuși cum spun eu că vechi chinezi au obținut această cunoaștere a canalelor subtile(meridiane). La început în creație au fost întrupate și ființe pure(eliberate) care au avut Ajna chakra deschisă. Și aceste ființe pure și-au luat discipoli cărora le-au transmis tote aceste cunoștințe despre meridiane și punctele situate pe aceste meridiane; procedeele de eliminare a energiei perverse și echilibrul energiei pe aceste meridiane. Deci medicina tradițională Chineză nu este o relevare ci este o cunoaștere precisă și exactă obținută din starea de clarviziune. O să spuneți că yoghini din India nu practică Medicinei Tradiționale Chineze așa este, dar eu am fost obligat de Mami Kundalini practic această Medicină. Și astfel din anul 1983 și până în 1990 și după aceia am practicat împreună cu yoga această medicină. Și azi 21 iunie 2015 mai stimulez cu foc unele puncte de pe meridiane. Am studiat foarte bine această carte„Presopunctura”, un masaj la îndemâna oricui și astfel am știut-o pe de rost.
Nu numai că făceam masaj pe corpul meu, dar făceam masaj și tehnici de presopunctura pe colege. Pentru a putea pătrunde în tainele Medicinei Tradiționale Chineze vă voi da tabelar principiile sale de bază, pentru a vă forma o cultură și o practică în această medicină.
Nr.
Principii de bază.
1.
Prin corpul omului circulă în mod ciclic energii;
2.
În toate ființele vii există o bipolaritate YIN și YANG;
3.
Energiile circulă de-a lungul unor canale invizibile, numite meridiane;
4.
Pe meridiane se găsesc anumite puncte care, stimulate, pot ameliora anumite boli;
5.
Pe suprafața pielii sunt proiectate toate organele corpului;
6.
Viața se supune „Legilor celor cinci elemente”, Apă-Lemnul-Focul-Pământul-Metalul
1.Prin corpul omului circulă în mod ciclic energii. Care provin din cosmos și de pe pământ. Medicina tradițională Chineză își are originea într-o concepție filozofică proprie despre lume, concepție relativistă, numită TAO.
Conform gândiri taoiste, Universul este un „tot format din materie și energie, stăpânit de două forțe antagoniste și complementare, numite YIN(IDA și are semnul -) și YANG(PINGALA și are semnul +). Aceste forțe mențin echilibrul Universului, ele fiind prezente în toate fenomenele și lucrurile, în combinații diferite. TAO ne mai spune că „omul este în armonie cu energia cosmică din care a luat naștere viața”. Ruperea legăturilor dintre om și univers contribuie la producerea bolilor. Astfel o primă definiție a energiei o găsim în „NEI KING.O ființă nu trebuie înțeleasă ca o materie animată de energie spre fenomenul vital... energia poate fi înțeleasă numai de-a lungul modificărilor materiale...” Astfel pictograma energiei (vezi tabloul cu pictograme Fig.1.), reprezintă un spic de orez ce simbolizează materia(hrana), care vine din pământ(a), și aburii, care vin din cer și învăluie spicul, simbolizând energia(b). Energiile care circulă prin corp, neîntrerupt, provin din cosmos și de pe pământ(aer și alimente). Aceste energii au o bipolaritate bine stabilită YIN(IDA și are semnul -) și YANG(PINGALA și are semnul +). Toate aceste energii circulă prin corpul uman în mod ciclic. În acest sens dacă aceste energii slăbesc sau apare o blocare în funcționarea lor, începe boala și în mod treptat acest fapt duce la moartea ființei respective. Energia cosmică pătrunde în corp prin tălpi, urcă stre cap, coboară, urcă din nou ș.a.m.d. Acestă mișcare continuă, alternativă, între cei doi poli, cap(polul Yang) și membrele inferioare(polul Yin), întrețin viața. În acest sens chinezi au spus in antichitate „Tot ce există în univers este energie. Mai târziu Einstein a spus același lucru. Totuși eu în Yoga Noastră am spus că materia subtilă provine din Pranava OM, iar energia provine din Prana Shakti și din diferitele forțe Zeiești.
Concepția Yogi noastre este total diferită de unde provine energia cosmică și cum pătrunde ea în corpul omului. Prana Shakti și rolul ei în acest univers. Dar în totalitate aceste 11 sufluri vitale se numesc Prana Shakti. Deci Prana Shakti se împarte în aceste sufluri, iar primul dinte aceste sufluri se numește chiar Prana. Canalele învelișului de pranayama în ființa umană sunt în jur de 360000. Și ele transportă Prana Shakti în întreg corpul dumneavoastră, unde nu avem Prana există cancer, boli și moarte. Majoritatea acestor canale pornesc din Bulbul Kanda, care este rezervorul de Prana din corpul omului și se îndreaptă spre Sahasrara. Deci așa cum am spus Eu, noi vom lucra pe corpul subti, considerăm că ați părăsit corpul fizic. Nu vom folosi cuvântul moarte, pentru că dumneavoastră sunteți un yoghin avansat și știți să lucrați pe corpul subtil(pe învelișul de pranayama). Să deosebim puțin Prana Shakti de celelalte tipuri de energii. Ea nu este o energie precum curentul electric, apa, focul, vântul, mareele și alte tipuri de energie. Care produc lucru mecanic prin ardere în cazul benzinei sau apa prin încălzire sau datorită înălțimi față de nivelul mări(prin cunoscuta formulă m.g.h). Despre Prana Shakti ce spunem Eu, că este emanată de Tati Shiva și nu este o gună(calitate) și mai mult este înzestrată cu conștiință Divină(a se deosebi de conștiința umană). În acest caz Prana Shakti care acționează într-o Galaxie, într-un sistem Planetar, la nivelul corpului uman, la nivelul corpului unui animal, la nivelul Mamei Pământ(Bhumni Devi) este aceiași, totuși Ea face funcții diferite. În acest caz Eu spunem în yoga, că Tati Shiva a înzestrat-o cu o asemenea conștiință Divină, încât Prana Shakti recunoaște ce a proiectat Tati Shiva în acea structură și execută lucrarea. Totuși Prana Shakti în procesul creației se consumă sau devine o energie reziduală(Prana Reziduală) în-capabilăefectueze funcțiile acolo unde se află. În microcosmos Prana face toate mișcările și constituie inteligența funcționări corpului subtil, a plantelor, a animalelor(inclusiv la om), a materia grosieră. Un exemplu Prana este ceea care atunci când avem o boală, obligă sistemul nervos periferic, să ia măsuri pentru eliminarea boli. Astfel sistemul nervos periferic, transmite sistemul nervos central toată durerea locului respectiv. Durere este produsă de Prana ca să ne avertizeze că locul respectiv este bolnav și în acest caz să ne prezentăm la doctor, să remediem dezechilibrul. Prana intră în corpul uman însoțind procesul respirației, prin apă și prin diferite fructe. Sediul pranei în învelișul de pranayama este Lotusul inimi(inima fizică). De aici prana se împarte în 5 sufluri vitale principale și cinci sufluri vitale secundare.
Așa cum am subliniat în lecțiile de pranayama Prana este energia indispensabilă vieți, unde nu există Prana nu există viață. Deci vă rog efectuați Pranayama să aveți viață în corpul dumneavoastră. Curgerea suflurilor vitale prin traseele energetice. Avem 5 sufluri vitale principale și 5 sufluri vitale secundare. Și totuși eu am mai pornit un suflu vital pe Kandarpa. Avem 5 sufluri vitale principale care sunt: 1. Prana(suflu expirator), 2. Apana(suflu inspirator), 3. Vyana(suflu răspândit), 4. Samana(suflu adunat), 5. Udana(suflu urcător). Avem 5 sufluri vitale secundare care sunt: 6. Naga(șarpele), 7. Kurma(broasca), 8. Krkara(potârnichea de munte), 9. Devadatta(dăruitor de Zeii), 10. Dhananjaya(focul). 11. Kandarpa. Pentru a afla ce funcții fac în corp vezi lecția cu învelișul de Pranayama.
Concluzie: După cum puteți observa în Medicina Chineză nu avem precizat în mod clar cine „Emană” această energie în univers; nu avem precizat clar cum pătrunde această energie în corpul ființelor. În acest caz sunt multe neclarități în Medicina Chineză. Noi vom lua în calcul tot ce am spus eu în lecțiile de Pranayama.

Conform Medicinei Tradiționale Chineze, energiile care circulă prin corpul uman sunt de trei feluri și le vom enumera tabelar .
Nr.
Energia care circulă prin corpul uman
1.
Energia Zong. Este prima energie a omului, în ordine cronologică, fiindu-i transmisă de procreatori. Energia Zong poate fi comparată cu„duhul de viață” suflat de Dumnezeu peste corpul de pământ. În cadrul Yogi Noastre este Învelișul de Pranayama este Energia Zong. Dar spre deosebire de chinezi noi lucrăm în orice moment pe învelișul de Pranayama. Sediul acestei energii este în partea inferioară a abdomenului și se numește „Oceanul energiei”. Eu am spus că această zonă se numește„bulbul Kanda”, are lățimea 4 grosimi de deget și lungimea de 12 grosimi de deget(se termină cu două grosimi de deget sub ombilic). Ce am mai spus Eu că din acest bulb Kanda, pornesc 360000 de canale subtile în tot corpul subtil. Ce am mai spus Eu că în acest bulb Kanda vom aduce respirația și o vom ține acolo până ce vom reuși să să găurim și să umplem cu Prana, toate canalele subtile.
2.
Energia Iong, sau de nutriție provine din aerul inspirat și din alimente. Ea circulă prin meridianele principale, de la un organ la altul, având rolul de a transporta hrana în întreg organism și de a participa la producerea sângelui și lichidelor organice. Când energia Iong este perturbată, boala se consideră a fi foarte gravă. Ca și energia Zong, ea scade cu trecerea anilor, favorizând astfel instalarea bătrâneții. Energia Iong circulă prin meridianele principale după un orar fix, cu maximum de activitate în fiecare meridian, timp de două ore, fapt deosebit de important pentru tratamentul prin acupunctură. Această perioadă mai este cunoscută și sub numele de „Pendula energetică.” Energia Iong poate fi mobilizată cu ajutorul masajului profund.
3.
Energia Wei sau energia care apără organismul împotriva agresiunilor externe poate fi comparată cu sistemul imunologic de apărare al organismului. Funcția sa de apărare este admirabil ilustrată în pictogramă(vezi tabloul cu pictograme Fig.2.), care prezintă doi oameni ce stau de pază la suprafața pielii, pentru a apăra organismul împotriva agresiunilor externe(a), pielea fiind simbolizată de doi oameni care jupoaie un animal(b). Calitatea energiei Wei se apreciază după starea de sănătate a pielii. Astfel orice boală de piele înseamnă o energie Wei deficitară. În cazul că avem piele sănătoasă se pot face masaje superficiale(sau alte proceduri medicale) pentru a mobiliza energia Wei.
4.
Concluzii: Energia moștenită(Zong) participă la elaborarea energiilor Iong și Wei, scăzând, odată cu trecerea timpului și contribuind decisiv la instalarea bătrâneții. Dacă facem o analiză mai atentă putem observa cunoașterea Chineză este precisă și exactă la nivelul gunei Rajas cu puține accente de Sattva guna. Vechii chinezi considerau sângele(Xue) tot o energie, dar mult mai densă, care face legătură între suflul vital și materie.
Toate aceste energii sunt repartizate la om în funcție de vrâstă, în mod diferit, scăzând odată cu trecerea anilor, din punct de vedere cantitativ, cât și calitativ. Astfel cartea NEI-KING, prezintă în funcție de vârstă variația acestor energii. Vom da și noi tabelar variația acestor energii.
Vârsta.
Circulația energiei și nivelul ei.
La 10 ani
Odată cu constituirea organismului, energia se concentrează în partea inferioară a corpului, ceea ce explică dezvoltarea membrelor inferioare la copii și dorința de a alerga. În acest caz, ce spunem noi în yogabulbul Kanda este pur și conține multă Prana Shakti, care este folosită în procesul dezvoltări organismului.
La 20 de ani.
La această vârstă activitățile organismului sunt maxime și astfel energia(Prana) dezvoltă în mod armonios tot corpul și circulă în meridiane(canale subtile) la nivel maxim.
La 30 de ani.
Este vârsta creației și realizărilor maxime, energia circulă cu cea mai mare regularitate. Dar în această perioadă omul își începe activitatea sexuală. Deci o parte din energia Pranei va fi folosită în scopul producerii spermei și odată cu acest lucru începe procesul de îmbătrânire.
La 40 de ani.
Energia circulă încă bine prin meridiane și este puternică, dar datorită munci și procesului sexual se văd primele semne de scădere a energiei(Pranei), deci începe procesul de îmbătrânire.
La 50 de ani.
Energia scade în mod evident, se vede și se simte vizibil, părul încărunțește, pielea se zbârcește(își pierde luciul tinereții), stomacul și intestinele se lenevesc, sângele se îngroașă, iar puterea tinereți îl părăsește pe om.
La 60 de ani.
Energiile se scurg anevoios, respirația începe să fie deficitară, vasele de sânge se alterează(se înfundă și se rup ușor), mușchii se subțiază, moralul omului scade vizibil, iar cei care au făcut mult sex și sunt epuizați de muncă se pregătesc pentru moarte
La 70 de ani.
Circulația energiilor este compromisă. Multe meridiane sunt blocate. Iar „Oceanul energiilor” devine secătuit, energia Zong a scăzut în mod vizibil. Asta se vede prin scăderea vitalități ființei umane și odată cu această energie scade și moralul acelei ființe. Persoanele care ajung până la această vârstă sunt cele care au știut să își dozeze eforturile atât în muncă cât și în actul sexual.
La 80 de ani.
Energia circulă cu foarte mare dificultate și apar multe boli ale bătrâneții și în acest sens tinerii te văd de la distanță și spun că vine un bătrân.
Să mai spunem ceva.
Concluzii: Așa cum spune: Medicina Tradițională Chineză, că cele trei energii(Zong, Wei și Iong) dacă sunt blocate sau dacă sunt în exces pe un meridian ele pot fi eliminate, deblocate și echilibrate pe meridiane. Dar că aceste energii odată slăbite nu mai pot fi reîmprospătate. Și astfel omul curge(merge) de la tinerețe spre bătrânețe, fără a putea inversa acest ciclu al vieții. Ce am spus eu în cadrul lecțiilor de „Pranayama”noi facem această „respirație forțată” pentru a mări cantitatea de Prana din „Învelișul de Pranayama” în prima fază. Iar în cea de a doua fază „eliminăm respirația” pentru a trăi „numai” cu Prana dacă vom ajunge acest nivel. Pentru a evita îmbolnăvirile și instalarea timpurie a bătrâneții, medicina chinezească recomandă: practicarea acupuncturi, masaje, gimnastică și alimentație energetică. După cum vedeți Chinezi nu au ajuns încă să practice yoga, nici un Chinez nu mi-a citit nimic despre Yoga Noastră. Totuși eu practicând-o timp de 8 ani această medicina chineză, am constatat yoghini începători sau care practică puțină yoga sau yoghini interesați de această medicină, o pot practica cu puțină pregătire teoretică și practică. În acest sens dumneavoastră vă faceți o pregătire teoretică și o cunoaștere practică, despre meridiane și punctele de pe aceste meridiane, despre tehnicile de masaj și alte cunoștințe utile dumneavoastră în procesul purificări.
Întreaga patologie tradițională chineză este dominată de două noțiuni: exces și vid de energie.
Excesul de energie(Cheu), vezi tabloul cu pictograme Fig.3, este reprezentat printr-o casă(a), în care se găsesc înșirate pe mătănii câteva scoici(b) și cochilii de Koris(c). Ambele folosite în trecut de chinezi ca monedă de schimb și simbolizează bogăția. Vidul de energie(Hsu), vezi tabloul cu pictograme Fig.4, este reprezentat de doi oameni care, stând unul în spatele celuilalt, caută hrană pe pământul gol(a), pustiit de un tigru, care stă tolănit deasupra lor(b), după ce a devorat totul. Noi cunoaștem azi o serie de energii cu diverse denumirii: energia luminoasă, chimică, magnetică, electrică, calorică, eoliană, nucleară, hidraulică etc. Toate aceste tipuri de energii pot fi percepute cu organele noastre de simțuri sau detectate cu diferite aparate special concepute pentru acest scop. Totuși aceste două energii și cele trei care le-am amintit mai înainte nu pot fi detectate cu organele de simț ale omului.

Pictograma energiei.

Pictograma energiei Wei.

Pictograma excesului de energie.




Pentru că omul a fost proiectat în așa fel, ca prin mijlocele sale științifice să nu poată transcende în lumea materiei subtile. Yoghinii avansați, lucrează cu aceste energii subtile, în mod frecvent.
2.În toate ființele vii există o bipolaritate YIN (Ida)și YANG (Pingala); Mijloacele terapeutice ale medicinei tradiționale chineze au un obiectiv principal: menținerea circulației energiei în mod armonios și continuu. Această energie la ființele vii și în întreg univers are în mod continuu, două aspecte Yin(Ida), polul minus și Yang(Pingala), polul plus. Așa cum am spus noi la canalele subtile, prin canalul Ida(Yin) și canalul Pingala(Yang), circulă tot Prana Shakti, dar că ea se face pozitivă și negativă în aceste canale. Ce spun chinezi despre Yin și Yang că sunt două contrarii care coexistă în permanență, se condiționează și se întrepătrund în mod armonios, vezi tabloul cu pictograme Fig.5. Yin și Yang se găsesc pretutindeni, în toate ființele vii și în univers, ca două forțe gemene, opuse și complementare. Perpetuarea lor în Univers este fără sfârșit.
Ce am zis eu aici că în cadrulrespirației forțate. În corpul dumneavoastră intră pe lângă aer și Prana Shakti. Și că această Prană Shakti în corpul dumneavoastră se împarte în 10 sufluri vitale care au culori diferite și fac funcții diferite în corpul dumneavoastră. Eu nu spun medicina tradițională chineză nu a fost descoperită de medici care au avut Ajna chakra deschisă(al treilea ochi). Energia Yin este simbolul pământului, al nopții, materiei, întunericului, frigului, golului, liniștii, repausului, feminității etc. Totuși noi în Yoga Noastră spunem că Ida(Yin) este simbolul luni și este canalul rece, este canalul trecutului, are o culoare palidă ca cea a luni, conține nectarul divin Amrta(vezi ce am spus noi la canalul Ida). Yang este simbolul cerului, al zilei, energiei, lumini, călduri, plenitudinii, zgomotului, mișcări, masculinității etc. Totuși noi în Yoga Noastră spunem că Pingala(Yang) este simbolul soarelui și este canalul cald, este canalul viitorului, are o culoare roșie și conține

„Venom”,adică substanța mortalității(vezi ce am spus noi la canalul Pingala).
Astfel omul fiind plasat între cer și pământ, împrumută de la fiecare simbolurile respective, vezi tabelul.
Tipul de energie.
Părți ale corpului uman unde se manifestă aceste energii.
Yin
Membrele inferioare, Partea stângă a corpului, Partea anterioară. Avem 6 meridiane Yin.
Yang
Membrele superioare, partea dreaptă a corpului, Partea posterioară, Capul și Trunchiul. Avem 6 meridiane Yang.
În continuare voi detalia mai mult aceste două principii fundamentale.
Pictograma Yang(vezi tabloul cu pictograme Fig. 6.) este reprezentată printr-un zid de piatră(a), simbolul gândirii Tao, iar soarele (b) ca simbol al acțiunii pozitive. Pictograma Yin(vezi tabloul cu pictograme Fig. 7.) este reprezentată prin același zid de piatră(a), un echer(b), o bucată de lemn(c) traversată de un vierme(d), care reprezintă simbolul acțiunii negative(distrugerea). Armonia dintre Univers și corpul uman depinde de armonia celor două forțe. Perturbarea lor înseamnă boală, iar dispariția uneia din ele înseamnă moarte. Totuși noi în Yoga Noastră nu spunem acest lucru, dacă canalul Sushumna nadi se deschide puternic cele două canale Ida și Pingala ies din funcție și respirația se desfășoară pe ambele nări deodată. Iar timpul trecut și viitor dispar pentru yoghinul respectiv, la fel dispar și aceste calități legate de trecut și viitor. Eu sunt yoghinul care am canalul Sushumna nadi puternic deschis, deci am Karma depusă în Sushumna nadi eliminată(deci sunt un eliberat). 3.Energiile circulă de-a lungul unor canale invizibile, numite meridiane; Prin corpul omului sănătos energiile circulă în mod armonios și în mod regulat. Toate aceste energii circulă prin canale invizibile numite de vechii chinezi Tching, iar occidentali le-au numit meridiane(nume dat de francezul Georges Soulie de Marant, prin analogie cu meridianele globului pământesc, care sunt tot niște linii imaginare). Vreau să subliniez un lucru bine știut de vechi chinezi, că ei au văzut aceste canale subtile pentru că au avut Ajna chakra deschisă. Cei care și le imaginează sunt oameni din zilele noastre, care au puternic blocată Ajna Chakra și nu văd nimic din corpul subtil. Oamenii din zilele noastre „cred” și nu cercetează, sunt orbi(Ajna blocată) și nu văd nimic din corpul subtil. Astfel în corpul uman sunt multe meridiane, noi am spus că sunt 360000 de canale subtile, care se leagă între ele. Meridianele prin care circulă energia Iong(de nutriție) sunt în număr de 24(câte 12 pentru fiecare jumătate de corp). Ele poartă numele de meridiane principale. Fiecare meridian principal are două trasee: unul intern, cu ajutorul căruia este în legătură directă cu organul pe care îl deservește și altul extern, cu sediul în piele. Fiecare meridian poartă numele organului cu care este în legătură energetică, excepție făcând meridianele „Vase-Sex” și „Trei focare”. Ambele au legături energetice cu funcțiile organismului. Astfel„Vase-Sex” este în legătură cu funcțiile organelor genitale și ale inimii, iar meridianul„Trei focare”, cu funcțiile aparatului respirator, digestiv și genito-urinar. Cele 12 meridiane principale , perechi, sunt: meridianul plămânului(P), meridianul intestinului gros(IG), meridianul stomacului(S), meridianul splină-pancreas(SP), meridianul cordului(C), meridianul intestinului subțire(IS), meridianul vezicii urinare(V), meridianul rinichiului(R), meridianul vase-sex(VS), meridianul Trei focare(TF), meridianul veziculei biliare(VB), meridianul ficatului(F). Vechii chinezi cunoșteau zece funcții speciale și patru generale din care amintim: funcția de respirație, de evacuare, de digestie, de excreție, de secreție etc.
Vechii chinezi au căutat să facă o ierarhizare simbolică a meridianelor, acesta se află menționat în cunoscutul tratat de medicină NEI-KING și îl vom da și noi sub formă tabelară.
Simbolul meridian-ului
Ierarhizarea simbolică a meridianului.
C
Meridianul cordului este regele; de buna sa funcționare depinde toate celelalte meridiane.
P
Meridianul plămânului reprezintă miniștrii; el guvernează toate energiile, care se știe se scurg prin piele, pe traseul extern al meridianelor;
VB
Meridianul veziculei biliare reprezintă tribunalul; prin funcția sa va lua cele mai importante decizii;
F
Meridianul ficatului reprezintă statul-major; prin funcțiile sale el va elabora toate planurile de apărare ale organismului;
VS
Meridianul vase-sex este stăpânul inimii, oferindu-i distracții și plăceri;
SP
Meridianul splină-pancreas este centrul ce furnizează idei;
S
Meridianul stomacului reprezintă depozitul energiilor alimentare;
IS
Meridianul intestinului subțire distribuie energiile în tot corpul, după ce le-a extras din alimente;
R
Meridianul rinichiului reprezintă forța, rinichiul fiind organul care muncește cel mai mult(în 24 de ore în mod normal trec prin rinichi 1500 până la 2000 de litri de sânge pentru a fi filtrați).
V
Meridianul vezicii urinare are funcția subalternului. Vezica colectează urina, produs final al energiilor consumate.
Pe lângă cele 24 de meridiane principale, în organism mai sunt foarte multe meridiane secundare, care au legături între ele și fac legătura și cu meridianele principale.
Ce am spus noi în lecția cu canalele corpului subtil că sunt 360000 de canale subtile. Iar proiecția la suprafața pielii a canalului Pingala este canalul Lakshmi, iar a canalului Ida este canalul Sarasvati și a canalului Sushumna este este canalul Medha. Dintre meridianele secundare amintim pe cele curioase și tendino-musculare. Dintre meridianele curioase, cele mai importante sunt: Vasul de concepție(VC), situat pe linia mediană a anterioară a corpului, de la pubis până la barbă. Și vasul guvernator(VG), situat pe linia mediană posterioară, de la coccis la gingia superioară, după ce înconjoară capul. Aceste două meridiane -VC și VG - constituie mica circulație a energiilor, în timp ce meridianele principale, marea circulație. Aceste două meridiane – VG și VC – au rolul unei supape, ele nu intervin numai la nevoie, pentru reglarea energiilor, ori de câte ori se înregistrează perturbări, într-unul din meridianele principale. Ce mai vreau subliniez meridianul VG nu este altul decât canalul central Sushumna nadi, iar meridianul VC nu este altul decât canalul Medha. Deci aceste două canale subtile sunt blocate la majoritatea ființelor umane(Zeii spun despre oamenii că sunt animale) și numai odată cu practicarea procedeelor yoghine aceste canale încep să se deschidă. Meridianele tendino-musculare sunt situate deasupra pielii, mai exact pe traseul meridianelor principale. Dacă privim pictograma meridianului(Tching), vezi tabloul cu pictograme Fig. 8, ne vom da seama cum își imaginau vechii chinezi aceste canale invizibile. Avem o furcă de tors, în care stau înfipte două gogoși de mătase, din care ies două fire(ambele fire simbolizează bipolaritatea energiei care circulă prin meridian și succesiunea punctelor pe traseul său) (a). Un curent de apă între două maluri, el simbolizează scurgerea energiei prin meridian. Acest simbol al scurgeri energiei poate fi comparat cu: propagarea unui influxul nervos, scurgerea curentului electric, propagarea undelor seismice, propagarea valurilor de apă etc(b). Simbolul creșteri și descreșteri fluxului energetic de-a lungul meridianului(c). Toate aceste creșteri și descreșteri a fluxului energetic de-a lungul meridianului se întâmplă datorită pierderilor locale(diferite organe alimentate) și pierderilor liniare de energie(prin frecare și absorbție) și datorită acumulărilor de energie în anumite puncte(așa se produce excesul și vidul de energie).

                                    Pictograma bipolarități YIN--YANG.                            

                                        Pictograma principiului YANG.

Pictograma principiului YIN.

Pictograma meridianului.






Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu